5 неща, които трябва да знаете, когато купувате използван настолен компютър или лаптоп

клавиатура

Купуването на компютър, ако живеете в столицата, дори и употребяван, е сериозно решение, което изисква да имате предвид няколко неща.

Ако искате да закупите обновен или компютър втора ръка в София, има някои важни неща, за които трябва да внимавате.

  • Избягвайте да купувате компютър, който е на повече от три години, и внимавайте за компоненти, които са остарели или износени.
  • Ако взимате използван лаптоп, уверете се, че батерията може да бъде зареждана и работи правилно.

Новият компютър може да бъде скъп, и също както с колите, той губи голяма част от стойността си в момента, в който го вземете у дома.

Има огромен пазар на използвани компютри, което означава, че потенциално можете да спестите пари, но трябва да сте наясно с някои често срещани клопки, преди да купите следващия си използван компютър.

 

5 неща, които трябва да знаете преди да закупите използван компютър

Струва си да научите за някои от основните правила, преди да закупите използван компютър за дома или офиса си.

Избягвайте компютри, които са на повече от около 3 години

Законът на Мур е основно правило в компютърната индустрия, което предвижда, че компютрите удвояват производителността на всеки две години. Това все още е приблизително вярно, но цялостното темпо на иновациите на настолните компютри се забави през последното десетилетие. Компютър от 2017 г. изглежда и работи приблизително по същия начин като компютър от 2020 г.

Но докато се връщате по-назад във времето, ще видите и как компютрите започват да показват възрастта си – процесорът ще бъде забележимо по-бавен, компютърът няма да има USB-C връзки за модерни мобилни устройства и размерът на стандартния твърд диск се свива до клаустрофобични нива.

Изводът е, че компютрите на повече от около три години вероятно ще трябва да бъдат сменени по-рано, което ги прави лоша инвестиция.

 

Следете спецификациите

Ако се сдобивате с компютър, който е на няколко години, може да е трудно да разберете дали той има добра стойност, особено ако не сте в крак с компютърните технологии.

  • Първо и най-важно, избягвайте компютри с твърди дискове (HDD). Считайте, че дискът solid state drive (SSD) е абсолютно задължителен, независимо от възрастта на компютъра. Също така трябва да е с размер поне 128 GB; някои по-стари компютърни лаптопи идват с малки 64 GB SSD, които са почти неизползваеми.
  • Що се отнася до процесора, потърсете 7-мо поколение или по-нов процесор Intel Core. Можете да го откриете, благодарение на число като -7000, -8000 или по-високо, като Intel Core i5-8400. Всичко по-старо от 7-мо поколение или бюджетен процесор като Celeron ще усещате като твърде бавен компютър.
  • Трябва също така да търсите Full HD IPS дисплеи. Базираните на TN екрани ще изглеждат скучни и избелени, а разделителните способности, по-малки от 1920×1080, няма да ви осигурят много екранно пространство за работа.

 

Проверете батерията на лаптопа

Единственият най-критичен компонент в един лаптоп е батерията, а остарялата (и/или повредена) батерия е най-честата причина някой да продаде стария си лаптоп.

Ако купувате употребявана машина, тествайте батерията веднага: Уверете се, че можете да я заредите докрай и след това пуснете лаптопа, докато батерията се изтощи. Ако имате време, повторете теста втори път. Ако установите, че батерията не може да поддържа разумен заряд, вероятно трябва да я върнете за възстановяване на сумата, освен ако не можете да замените батерията евтино. Имайте предвид, че може да е трудно да получите резервна батерия на по-стар лаптоп.

 

Избършете твърдия диск, преди да започнете да използвате компютъра

Можете ли да се доверите на твърд диск на използван компютър? Вероятно не – може да има инсталиран вреден софтуер – дори ако изглежда, че е изтрит и готов за употреба. Ето защо е добра идея сами да изтриете твърдия диск, преди да започнете да използвате втора ръка компютър или дори реновиран компютър.

 

Придържайте се към обновени компютри

Можете да намерите компютри, както като „употребявани“, така и като „ремонтирани“. Обновен лаптоп или настолен компютър е бил инспектиран, за да се уверим, че работи, идва с гаранция и често е със сменени износени компоненти, за да се върне в състояние като нов. Това е особено важно за лаптоп, който трябва да има нова батерия. Различни производители продават фабрично обновени компютри от собствения си уебсайт – вижте например Apple, Dell и HP.

 

За автора: Николай Стоянов е SEO специалист с 15-годишен опит в оптимизация за търсещи машини. Неговата SEO агенция Lilacor.com предлага модерна SEO оптимизация за фирмени сайтове и онлайн магазини.