Румен Христов: Президентската република е медийна бомба, служебният кабинет замазва грешките на „Промяната“

ВАРНА новини лого

Румен Христов

Обявената от Слави Трифонов инициатива за провеждане на референдум за смяна на системата на управление у нас е една предизборна бомба, чиято цел е стягане на редиците на „Има такъв народ“, които са изгубили имиджа си от предходните два парламента.

Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria председателят на СДС Румен Христов.

„Ние сме категорично против. Ние смятаме, че държавният глава трябва да се избира от горната и долната камера на парламента, защото ние смятаме, че това е по-добрият вариант на парламентарно управление“, посочи Христов.

Според него очакванията към президента са за много по-големи правомощия и влияние в политиката, тъй като е избран пряко с гласовете на избирателите, което създава дуализъм между министър-председателя и държавния глава.

„Най-важната роля на президента е медиаторската, т.е. той да бъде посредникът между обществото и политиците, както и между самите политически формации“, изтъкна председателят на СДС и добави, че президентите с по-малко на брой служебни правителства са си изпълнили по-добре ролята, за която са избрани.

По неговите думи служебното правителство се опитва да реши част от проблемите, които са създадени от предходното управление на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“.

Христов изтъкна, че България има сключен договор с „Газпром“ и ако по него може да бъдат осигурени известни количества до края на годината, това би било в помощ за българския бизнес.

Той подчерта, че коалицията ГЕРБ-СДС отдавна призовава за преговори за осигуряването на дългосрочни или поне средносрочни доставки на газ, както и да се посетят държави като Гърция и Турция, от които зависят доставките на втечнен газ към България.

ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори, убеден е Христов.

„Въпросът е да имаме достатъчно на брой депутати, за да улесним съставянето на правителство, защото е винаги по-лесно да имаш двупартийна или трипартийна коалиция, отколкото такава с четири-пет субекта“, отбеляза председателят на СДС.

Той коментира, че засега според вътрешни проучвания в коалицията, ГЕРБ-СДС ще бъдат с 10-15 депутата пред втората политическа формация.

Прочетете още:

Нинова захапа Дългия: Слави, референдум е невъзможен! От ИТН разбивате наред