Продават миди във Варна, добити чрез забраненото от закона тралене и драгиране (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Източник БНТ

Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара се предлагат миди, добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране, предаде БНТ.

Това осъществява дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният произход на мидите може да е опасен за здравето на потребителите.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършват непрекъснати проверки.

51 са риболовните кораби, които имат разрешение за леководолазна дейност за добив на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида.

Тази година консумацията на миди е по заведенията и търговската мрежа е по-голяма, затова и уловът е в пъти по-голям от миналата. Проверките на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

„През август особено се засилва контролът на риболовните кораби, извършващи улов на черна морска мида. Имаме за миналия месец един акт, а миналата година имаме няколко случая за нерегламентиран улов. Най-крупният случай беше с два кораба, които ловят по нерегламентиран начин, с трал за по-лесно и по-бързо. Съставени са също актове на кораби, които извършват улов без разрешения“, заяви Борислав Ноев, инспектор в ИАРА – Варна.

Ако риболовните кораби добиват черна мида чрез леководолазна дейност, те нямат ограничения в улова. Проблем се появява, когато тралят дъното, защото унищожават местообитанията и на мидата, и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми. Настояват за спирането на тези лоши практики.

„Това трябва да се спре тотално, тъй като мидите от дъното са вече унищожени, по камъните не се намират, защото рапаните ги унищожават и мидата трябва да бъде защитена по някакъв начин – дивата мида. Нашето предложение, съответно и с научните среди, което го обсъдихме, е да се забрани уловът на черна мида“, допълни Борислав Ноев.

Дали ще се стигне до тази мярка обаче не е ясно, защото ограничения и забрани могат да се налагат след извършване на сериозни проучвания от компетентните научни институти.

Докато се вземат новите решения, проверките на инспекторите от двете държавни агенции не спират. За този летен сезон се предлагат единствено регламентирани миди по заведенията за обществено хранене.

Вижте още в прякото включване на Даниела Цекова:

Прочетете още:

Още един варненец спасен от полицаи при опит за самоубийство от Аспарухов мост