Антон Кутев обвини Асен за посредници за газа: Тази зима ще става дума за човешки животи

Колаж.

Колаж "ВАРНА новини"

Очевидно разговорът с „Газпром” предстои, ако го има. Не смятам, че до момента въпросът с възможностите за разговори са изчерпани. Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пред бТВ.

Категоричен отговор на въпроса, водят ли се преговори с „Газпром”, Кутев не можа да даде.

Факт е, че в момента прехвърлянето на топката означава само едно – че в този момент официални разговори не се водят, добави говорителят на кабинета.

Отговорът дали се водят такива разговори трябва да ги даде „Булгаргаз“, добави Антон Кутев.

Кутев обвини предходното правителство за спирането на доставките на природния газ.

Ние търсим възможности за доставка по досегашния договор. Ако не беше спиран този договор, защото изпълненията на този договор бяха умишлено спрени през април, ако това не беше направено, ние в момента нямаше да бъдем в тази ситуация, каза Кутев.

На уточняващ въпрос „умишлено спрени от кога”, говорителят отвърна: От предишното правителство. Руската страна имаше един куп условия, които всъщност половината държави в Европа изпълняваха.

„Цената на танкера на Асен Василев е над 400 лв. Ако бяха продължили със седемте танкера, цената в момента щеше да е близо 500 лв. Очевидно посредници има“, каза още Кутев.

Наистина предстои много тежка зима, ще става дума за човешки животи. Ще има хора, които няма да преживеят зимата. Ние бихме разговаряли с всеки, от който зависи инфлацията.

БГНЕС

Прочетете още:

Румен Радев отвори торбата с обещания: Българите няма да стоят на тъмно, бензинът вече е под 3 лв.