Обявиха наградите на 18-ия анимационен фестивал във Варна

Обявиха наградите на 18-ия анимационен фестивал във Варна

Снимка БТА\свободен сайт

Чилийският късометражен филм „Звяр“ на режисьора Уго Коварубиас получава Гран при на 18-ия Световен фестивал на анимационния филм във Варна. Международното жури определи и първи награди в няколко категории. 

За най-добър пълнометражен филм на тазгодишното издание на фестивала е обявен бразилският „Боб Спит: Ние не харесваме хора“ на Сезар Кабрал. Голямата награда за български пълнометражен анимационен филм отива при „Флорентинска нощ“ на режисьора Сотир Гелев. 

Сред студентската селекция журито избра филма „Мокро“ с екип от петима френски режисьори, а сред детските заглавия най-високо е оценен „Кралицата на лисиците“ на Марина Росет от Швейцария. 

Някои от заглавията получават специални грамоти от фестивала. Това са португалските късометражни филми „Връзка“ на Александра Рамиреш и „Боклукчията“ на Лаура Гонсалвеш; студентската лента „Момиче във водата“ от Тайван; детският филм „Черна пързалка“ от Израел. 

Награда от Съюза на българските филмови дейци отива при „Война“ на режисьора Димитър Димитров, а гилдията на кинокритиците отличава португалския филм „Боклукчията“. Признание за дебюта си получава „Стоножката“ на Вера Иванова, а „Любовта, без която не можем“ на Господин Неделчев-Дидо е с отличие от Съюза на българските художници. 

В последния ден на фестивала се състоя предпремиера на новия филм на Анри Кулев – „Меко казано“, по Валери Петров. Това е второто заглавие, след „Пук“, от „Пет приказки“ на автора, което аниматорът прави на пълнометражен филм. Музиката в него е на Любомир Денев. Анимацията бе показана пред пълна зала, а след 15 септември тръгва по кината в страната.

18-ият Световен фестивал на анимационния филм се закрива днес в 19:00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна. След церемонията по награждаването, ще бъдат прожектирани отличените заглавия. Над 85 филма участваха в конкурсната програма на тазгодишното издание.

Валентина Добринчева, БТА

Прочетете още:

Край на приказката! Разделени ли са Рачков и Анита?!