Ковчегът на Елизабет II отпътува за Лондон

ВАРНА новини лого

Getty Images

Ковчегът на кралицата отпътува за Лондон. Тленните останки на Елизабет II ще бъдат транспортирани до Бъкингамския дворец. От утре в Уестминстърския дворец започва поклонението пред монарха.

Късно снощи Крал Чарлз III, братята и сестра му останаха на мълчаливо бдение край ковчега на кралица Елизабет II. Пред историческата катедрала „Сейнт Джайлс” в Единбург през цялата нощ имаше опашки от хора, дошли да се простят с Нейно величество.

„Дойдохме тук от Дърам, за да отдадем най-голямото уважение на човека, който ни е водил и напътствал с човечност и смелост. Тя заслужава всичко това. Тя имаше фантастичен живот и сега трябва да продължим напред, това е краят за мен, като ветеран”, обясни Шон Ландър.

Повече от 26 000 души се бяха събрали пред катедралата, а в късния следобед полицията в Единбург съобщи, че повече няма да допуска хората да се редят.  „На път сме от 4 часа тази сутрин и започнахме да се редим на опашката около 8 часа, за да вземем. Струваше си. Това е спомен, който никога няма да забравим”, казва Бети Бремнър.

Крал Чарлз III и кралицата консорт Камила пристигнаха в Северна Ирландия като част от обиколката си в Обединеното кралство. Те бяха посрещнати от огромно множество граждани, преди да разговарят с политическите лидери.

Погребението на кралица Елизабет II в понеделник ще бъде безпрецедентна полицейска операция, съобщиха властите в Лондон. Очаква се в британската столица да пристигнат държавни и правителствени ръководители от целия свят. Сред тях са американският президент Джо Байдън, императорът на Япония, кралят и кралицата на Испания, монарси от Европа и от Общността на нациите. 

 

Прочетете още: 

Царят: Кралица Елизабет II завинаги ще продължи да служи за пример