Гранична полиция задържа 8 каналджии при четири различни случая

ВАРНА новини лого

Осем каналджии – всичките чужди граждани, са били задържани при четири различни случая в зоните за отговорност от гранични полицаи от Елхово и Бургас, съобщиха от „Гранична полиция“, цитирани в БНТ. Действията са част от Специализираната полицейска операция на българо-турската граница, която се провежда със съдействието на агенция Frontex, МО и други структури на МВР.

На 13.09.2022 г. в района на бургаското село Момина църква, граничен полицейски наряд от ГПУ-Средец и служители от Frontex спират за проверка микробус със сръбска регистрация, управляван от сръбски гражданин. В автомобила граничните полицаи са установили 33 мъже чужди граждани, без документи за самоличност, които заявили, че са от Афганистан. По-късно гранични полицаи и командировани служители на „Военна полиция“ са задържали в района двама граждани на Босна и Херцеговина и още един сърбин, съпричастни към случая, с две коли. Незаконните мигранти и каналджиите са задържани в ГПУ-Средец, уведомена е районната прокуратура.

Около 21:00 часа снощи гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново са задържали на пътя за Бургас гражданин на Беларус, с разрешение за постоянно пребиваване в България. В управлявания от него лек автомобил са открити 7 мъже – чужди граждани без документи, по техни данни от Сирия. Уведомена е Районната прокуратура. Срещу каналджията е образувано досъдебно производство, а срещу незаконните имигранти – заявителски материал.

Също вчера граничен полицейски наряд от ГПУ-Царево съвместно със служители от РУ на МВР спират за проверка лек автомобил с украинска регистрация, управляван от украински гражданин. В колата полицаите установили 5 чужди граждани без документи за самоличност. Шестимата са задържани в ГПУ-Царево. Срещу украинския гражданин е заведено бързо производство, а срещу незаконните мигранти – заявителски материал.

Вчера в местността „Пода“ гранични полицаи от ГПУ-Бургас са задържали още двама украинци, превозващи 13 незаконни имигранти. По случая е образувано бързо производство.

От Tribune.bg

Четете още: