Рецепта на деня: Айле сладкиш с какао

Сладкиш

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

яйца – 3 бр.

захар – 1 ч.ч.

кисело мляко – 1 ч.ч.

олио – 50 мл

брашно – 1 ч.ч.

бакпулвер – 10 г

какао – 1 с.л.

точени кори – 10 бр. листа (броя на корите зависи от диаметъра на тавата в която ще се пекат, до запълване на цялото дъно)

масло – за намазване

 

ЗА СИРОПА

захар – 2 ч.ч.

вода – 2 ч.ч.

лимони – 1 бр.

 

Начин на приготвяне:

Първо направете захарния сироп като смесите захарта с водата и сока на лимона, настържете малко от кората му и сложете да кипне, варете до сгъстяване на сиропа.

Махнете от котлона и оставете на студено да се охлади. Вземете една от корите, сложете я на масата и от широката ѝ страна я нагънете като хармоника.

Процедурата се повтаря с останалите точени кори. Наредете ги една до друга както са нагънати в тава или форма за торта, която предварително сте намазали с масло. Поставете във загрята фурна на 180 градуса и ги запечете за 10-15 минути до златист цвят на корите. Извадете формата и изчакайте да се охладят.

През това време направете кексовата смес, като за целта разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете млякото с бакпулвера и олиото и разбъркайте. Пресейте брашното и какаото и ги добавете към яйчената смес и разбъркайте с дървена шпатула до пълното поемане на брашното.

Изсипете тази смес върху изстиналите кори във формата, приравнете и печете на 170 градуса около 40 минути до суха клечка. 

Извадете сладкиша, нарежете го и още топъл го залейте със студения захарен сироп. Оставете да изстине и приберете в хладилника за няколко часа да се сиропира сладкишът.

Да ви е сладко!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Солена млечна баница на розички