Сериозно варненско присъствие в литературен конкурс

Репортер на „ВАРНА новини“ е сред участниците в надпреварата

Корица на сборника "Истински неща".

ИК „Многоточие“ постави началото на Първи национален литературен конкурс „Истински неща“ в деня на детето, тази година‚ като в поетическата работилница се включиха 113 автори от България и чужбина, с общ брой от 192 стихотворения. Конкурсът беше организиран от издателството съвместно с „Приказки по ноти“. Така наскоро се появи и най-новият сборник със стихотворения за деца на ИК „Многоточие“, събрал отличени и избрани 140 стихотворения и текстове за песни, с включени забавни илюстрации за оцветяване, нарисувани специално за проекта от 10-годишната Виктория Цветкова от гр. София. Собствениците на Издателството, Ивелина Цветкова и Даниел Меразчиев, пожелаха комплектът-работилница да се предлага за децата в кутия, включваща книгата „Истински неща“, книгоразделител и фигурка с кинетичен пясък. Съдържа и стихотворителница, където всяко от тях може да създаде своето авторско стихотворение.

Ето какво сподели Ивелина Цветкова за проекта и морското присъствие в конкурса:

„Първият литературен конкурс „Истински неща“ обхвана автори от всякаква възраст. Най-малкият участник е на 7, а най-възрастния на 81 години. Крайният продукт се получи с много труд и любов и се хареса от малки и големи. Искахме всички истински неща в него да достигнат до децата в този вид, защото малкият читател заслужава най-доброто, а и да получи широките усмивки от автори, издатели и илюстратор. Дори и от Голямата награда – песента „С криле на хвърчило“, която създадоха и изпълниха „Приказки по ноти“, по текст е на Мария Панайотова от с. Памукчии и вече е достъпна с видео в интернет. Фигурката към комплекта допълва всичко това и е завършен цялостен продукт, с който мнозина решиха да изненадат децата си за първия учебен ден, за рожден ден или просто е една усмивка повече в делника.

Получихме много отзиви, снимки с деца и пораснали, прегърнали книгата, дори и видеоклип ни изпратиха, в който една млада дама разказва за вълненията си от сборника, как е отишла на уроци по английски с фигурката морков в ръка. До нея във видеото пък пълзи няколкомесечната ѝ сестричка – бебе. Щастливата майка е Яна Василева от Благоевград, която ни впечатли със стихотворението си „Бебе-певец“. Друг автор пък, Пламен Глогов от. гр. София, поздрави дъщеря си за рождения ѝ ден, като изпълни с китара от Театър VIA VERDE песента „Песничка против страх“ по негов текст“.

Тя посочва, че авторите от Черноморието не са никак малко. От област Варна участие в конкурса са взели 15 автори.

„Първо място във втора възрастова група в конкурса грабна участник от гр. Варна и тя е за Бисерка Иванова Алексиева и стихотворението ѝ „Песента на капчука“. В същата възрастова група отличени варненци са и Вероника Андреева Иванова, Светла Курновска – Младенова. От Бургас също има известни имена Диляна Кирова, Дияна Фъртунова, Радка Илчева, а и Таня Панайотова – Маркова от гр. Несебър.

В първа възрастова група третото място грабна дванадесетгодишният Роман Руменов Цветков, придружаваща го с грамота най-малката участничка Яна Семерджиева от гр. Кърджали.

Отличени автори за сборника има и от гр. Каварна – Светлин Красимиров Трендафилов, тринадесетгодишната Теодора Томова от Царево. От област Варна са и Ирина Петрова от гр. Аксаково, журналистът Андрей Руменов Андреев от с. Гроздьово (репортер във „ВАРНА новини“), Василка Димитрова от с. Доброплодно. От гр. Варна са д-р Веска Дучева, Велислава Велева, Анна Петрова – Дюлгерова, доц. д-р Гергана Славова, Кремена Арменчева“.

Ивелина Цветкова заяви, че поезията на авторите, взели участие в конкурса, ще радва дълго малки и големи чрез сборника „Истински неща“:

„А и какво по-хубаво от това едно малко дете да срича истинските неща, прочело ги във веселата ни книга, а сетне и да ги преоткрива в живота. Какво по-хубаво от това, че всички стихотворения ще се четат в детски градини, библиотеки, а и в топли семейни вечери като приказка за лека нощ, звучащи от гласа на майки, бащи, баби и дядовци, които ще пресъздават с весел глас героите на авторите в „Истински неща“.

Понякога забравяме кои са истинските неща в живота и някак се впускаме в динамиката на дните. Без да осъзнаваме, често не оценяваме това, което предлага светът за нас. Но, както казва Екзюпери в „Малкият принц“, „Истински се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите“.

Училищният звънец огласи класните стаи в страната ни, а децата прекрачиха прага на училищата с всички истински неща в сърцата си. Навярно още повече осъзнали кое е най-същественото за тях, открили го в месеците на лятната ваканция или в дълбоките истини на много книги“.

„Надявам се най-малките да откриват все повече истината за книгите, че от тях всеки ден можем да научаваме по нещо ново. „Истински неща“ извади от чекмедже много забравени герои, предизвика самите нас да открием кое е ценното в този живот, но и нещата, от които имаме нужда всички ние. А те са свързани с усмивката – на родителя, на детето, на приятеля. И тя е всъщност слънцето в делниците и празниците. Истинското нещо за малки и големи“, сподели още тя за „ВАРНА новини“.

Четете още: