5 храни, за които се е вярвало, че притежават магически сили

смокини

Снимка iStock

В миналото хората са вярвали, че има храни, които лекуват и гонят демоните и злите духове. Според народните вярвания, плодовете или семената на някои растения са можели да лекуват болести и да прогонват злините от живота ни.

Е, това може би не е точно така и реалните позли са се смесвали с поверията и народния фолклор, но едно със сигурност е вярно – храните, които са смятали са вълшебни и с магически способности, в действителност са много полезни. Толкова полезни, че чак граничат с вълшебното!

Ето 5 храни, които според народните поверия имат магически сили, а според съвременните проучвания са наистина много полезни:

 

Маково семе – В Древна Гърция маковото семе се е считало за растението на бога на сънищата – Хипнос. Вярвало се е, че то лекува безсънието. Маковото семе се е използвало и против зачеване. Ако в обувката на булка се поставят семена, то се е вярвало, че няма да успее да зачене. Днес се знае, че малките макови семенца предпазват организма от сърдечно-съдови заболявания благодарение на мононенаситени киселини в състава си. Освен това те спомагат на тялото да поддържа оптимални нива на кръвни липиди. Семената от мак са богати още на пиридоксин, рибофлавин, тиамин, ниацин и фолиева киселина. Специалистите са категорични, че те задължително трябва да присъстват в хранителния режим на съвременния човек. Те носят на организма още калций, цинк, желязо, мед, калий и магнезий, важни за здравето.

 

Копър – Европейските монарси са вярвали, че копърът има силата да прогонва мъжките демони, които тормозили жените. Копърът е имал своето приложение и при вещерството. Вярвало се е, че чаша от копър с вода може да обърне магия, а закачен стрък пред дома, служи като защита. Днес се знае, че копърът е с ниско съдържание на калории, но богат на хранителни вещества. Основната луковица е източник на калий, натрий, фосфор и калций. Освен това е с високо съдържание на есенциални мастни киселини и магнезий. Семената, листата и цветята на дивия копър също съдържат полезни хранителни вещества. Редовният им прием може също да стимулира синтеза на хормона пролактин, който да помогне на майките естествено да произвеждат кърма.

 

Ябълки – В ирландския фолклор героите са яли ябълки, за да бъдат млади и здрави. В миналото в Китай хората са си подарявали ябълки в знак на мир. На Балканите, ако мъж  подари ябълка на жена, това означавало, че той иска да се омъжи за нея. Днес се знае, че ябълките са едни от най-полезните плодове. В състава на ябълките голямо процентно съотношение взимат и витамините – А, В, С, D и др.  Ябълката спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол. Тя е подходяща за диабетици, тъй като не ускорява инсулиновата секреция.

 

Лук – Египтяните свързват лука с вечния живот заради слоеве му и затова погребвали фараоните си с тях. Лук също е открит в различни части на тялото на мумиите, като например гръдния кош и таза. Днес се знае, че лукът е пълен с хранителни вещества, което означава, че е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на витамини и минерали. Този зеленчук е с особено високо съдържание на витамин С – хранително вещество, участващо в регулирането на имунното здраве, производството на колаген, възстановяването на тъканите и усвояването на желязо.

 

Смокини – Хората в Боливия са вярвали, че лошите духове са се криели в листата на смокините. Считало се е, че ако някой мине под листата му, то той ще се разболее от неизлечима болест. Днес се знае, че наличието на хранителни вещества в този плод е наистина впечатляващо. Смокините са изключителен източник на витамин А, В1, В2, калций, желязо, фосфор, манган, натрий, калий, хлор. Те са с висока хранителна стойност, помагат в контрола на кръвното налягане и са полезни за диабетици.

edna.bg

 

Прочетете още:

Рецепта на деня: Пълнозърнести бисквити-гофретки