КНСБ започва протести

Знаме на КНСБ

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започва национална протестна кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!“.

Началото на поредица от акции, които ще се проведат в продължение на месец в отделните региони, предприятия и институции в страната, ще бъде дадено в понеделник, 19 септември, в 13 часа на т.нар. Триъгълник на властта – пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и Президентството.

Ще присъстват президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове на КНСБ.

Националната протестна кампания ще включва поредица от действия, които целят да се чуе гласът на хората на труда в условията на растящи цени, топящи се заплати и несигурни работни места. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза. За целта синдикатът настоява и за действия за насърчаване на колективното трудово договаряне на всички нива, гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка. Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на сумираното изчисляване на работното време (СИРВ), за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от настоящите текстове в Кодекса на труда.

За КНСБ всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза.

При откриването на кампанията на 19 септември ще бъде представена и визията на КНСБ за социално-икономическото развитие на България през следващите 4 години. Изготвеният от КНСБ Меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

Novini.bg

 

Прочетете още: 

Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г.