Проф. Ангелов: ГЕРБ ще построи 4 детски болници

проф. Ангелов

проф. Костадин Ангелов, Снимка БГНЕС

Изграждане на 4 многопрофилни детски болници – Национална в София и по една в Пловдив, Бургас и Варна, залага ГЕРБ в програмата си за сектор „Здравеопазване“.

“Ако сега управлявахме, Националната вече щеше да е почти готова. А в Бургас и Пловдив съвсем скоро започва реалното строителство на лечебните заведения. Документация, проектиране, всичко е готово.” Това заяви бившият министър на здравеопазването и водач на листата във Велико Търново проф. Костадин Ангелов.

Именно здравето на децата е изведено като приоритет от партията. Затова поемат ангажимент, тези до 14 години да имат право на безплатни лекарства, когато са им изписани от личния лекар.

„Предвиждаме още скрининг за вродените малформации и аномалии на централната нервна система, за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания, както и създаване на Национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг“, обясни проф. Костадин Ангелов. По думите му в плановете на партията влиза и изграждане на високо технологичен център за лечение с протонна терапия за деца, както и допълнително учебно време от 60 часа годишно за придобиване на знания, свързани със здравословния начин на живот. „Защото искаме децата да са здрави, а не да ги лекуваме. Искаме след 20 години детските кабинети и клиники да пустеят”, подчерта проф. Ангелов.

Той гарантира, че здравната вноска няма да бъде увеличавана и ще остане 8%, като в същото време да бъде разширен основният пакет от медицински услуги, заплащани от касата.

“Средства за това ще има достатъчно. Просто сега не се управляват компетентно”, поясни проф. Ангелов.

Хората от трудностъпните райони пък ще получават навременна и качествена медицинска помощ след създаването на мобилни поликлиники. А за възрастните над 65 години са предвидени безплатни зъбни протези.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че могат да гарантират финансовата стабилност и обезпеченост на здравната система, но едновременно с това да увеличат драстично заплатите на медиците. Според разчетите на партията в края на 4-годишния мандат средната брутна заплата за страната ще е 1400 евро, но за лекарите тя ще е в троен размер или 4200 евро, сестрите ще взимат две средни заплати или 2800 евро, а санитарите – 1400 евро.

Кадровото обезпечаване на системата пък ще стане чрез тристълбово финансиране на завършващите млади лекари, за да имат желанието да започнат работа в неатрактивни райони, като ще получават възнаграждения от държавата, общината и лечебното заведение. Целево ще се финансират специализациите и продължаващото следдипломно обучение, а за спешните медици ще бъдат създадени съвременни симулационни центрове.

Продължаване на надграждането на Националната здравна информационна система, като дигиталната свързаност ще позволява използването на изкуствен интелект, който ще обработва данни и ще създава алгоритми за терапия, залагат още в програмта си от ГЕРБ. Всички възрастни пък ще бъдат преглеждани безплатно за рак на дебелото черво, стомаха, простатата, белия дроб и на гърдата, чрез създаването на национални скринингови програми.

„България категорично трябва да участва във всички новосъздадени агенции на ЕС както в борбата срещу наркотиците, така и в Европейския орган за подготвеност и реакция при извънредни здравни ситуации. Ще положим усилия за въвеждането в България на фармацевтичната стратегия. Основната ни стратегическа цел е подобряването на здравето на нацията. Това включва най-вече усилия за здрави деца и отговорни родители“, каза още проф. Костадин Ангелов.

От Dnesplus.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още: