Швейцария прекрати облекченото издаване на визи за руски граждани

Флаг на Швейцария

pikist.com

Швейцария реши днес да преустанови изцяло действието на споразумение с Русия за улеснено предоставяне на визи, предаде Франс прес. По този начин Берн последва примера на Европейския съюз по визовия въпрос.

На свое заседание швейцарското правителство „реши да преустанови изцяло действието на споразумението за облекчено издаване на визи, което Швейцария сключи с Русия“ през 2009 г., се казва в изявление на правителството.

„Това обаче не означава, че се въвежда забрана за издаване на визи на руски граждани, а че отново ще се прилага обикновената процедура“, се уточнява в изявлението.

„Швейцария има интерес от това да се присъедини към общата и единна политика за визите на европейско ниво, тъй като иначе рискува представителствата ѝ в чужбина да се сблъскат с по-голям брой искания за виза от руски граждани, които искат да заобиколят решенията на Европейския съюз“, изтъква швейцарското правителство.

Швейцария, която е традиционно неутрална, промени обичайния си курс след руското нахлуване в Украйна и се присъедини към икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия, отбелязва Франс прес.

nova.bg

 

Прочетете още: 

Фон дер Лайен поздрави Украйна за военните ѝ успехи