Измък и примък! Украинските бежанци отново се настаняват по Черноморието

Бежанци.

Източник "Фактор.БГ"

Украински бежанци ще бъдат върнати обратно на Черноморието, откъдето бяха преместени в началото на летния туристически сезон, съобщи БТА. Група от около 70 украински граждани, които са били настанени в база на БДЖ в Паничище, ще бъдат преместени в почивно възстановителните центрове в Приморско и Варна. 

В съобщение на БДЖ има мотивировка на решението – Центърът за възстановяване на кадри в Паничище е единствената планинска база на БДЖ, която се използва за осигуряване на задължителен отдих на експлоатационния персонал в дружеството и  железопътният превозвач има ангажимент към своите служители за осигуряване на профилакториум.

Поетият ангажимент за настаняване на украинците в базата в Паничище е бил до месец септември. За да бъде възможно изпълнението на задължението към служителите на БДЖ, е станало необходимо настанените украински граждани в Паничище да бъдат преместени. 

Вече е създадена организация за осигуряване на транспорт от Паничище до Варна и Приморско. Нуждаещите се от постоянни медицински грижи ще бъдат настанени във Варна, където има осигурено медицинско обслужване на място за пребиваващите. Семействата от майки с деца ще бъдат настанени в Приморско, където пребивават и други такива семейства.

От БДЖ посочват още, че Паничище е планински район с над 1300 м надморска височина и предвид предстоящото настъпване на зимния сезон, мястото не е било подходящо за постоянно пребиваване на семейства с деца и нуждаещи се от медицинско обслужване възрастни хора поради отдалечеността си от населените места в района.

Периодът на действие на програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, с предоставена временна закрила в България, е до 30 септември. В края на юли беше одобрена помощ за 337 кандидати, предоставили хуманитарна помощ на украински бежанци в периода 1 юни – 30 юни. Плащането е за общо 574 330 нощувки, включително в някои места на настаняване и за предоставяне на изхранване (закуска, обяд и вечеря), на стойност 7 366 067,35 лева.

Прочетете още:

НАП-Варна е съставила 320 акта и е запечатала 52 обекта в кампанията си през юли и август