Димитър Ганев от „Тренд“: „Промяната“, БСП и „ДеБъ“ няма да имат мнозинство, то отива при ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

Димитър Ганев

Снимка БГНЕС, архив

Пълна въртележка в управляващото мнозинство ще има в следващия парламент, а прогнозата е на политолога от Изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

„Конфигурацията, която издигна правителството на Кирил Петков, няма да има мнозинство. Това е категорично от днешна гледна точка и трудно би могло да бъде различно. Опозицията от предишното Народно събрание – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ ще има мнозинство в следващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно събрание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до ДПС, а за „Възраждане“ дори очакваме двоен ръст на представителството“, заяви Ганев в интервю за БГНЕС.

Според него обаче коалиция между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е невъзможна, защото поставя под съмнение базови политически консенсусиq по които нито ГЕРБ, нито ДПС ще направят компромис.

„Това означава, че единственият вариант за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери“, подчерта политологът, въпреки тежките обвинения, които към настоящия момент си разменят основните политически партии – ГЕРБ и ПП.

„Сега този лагер (на „промяната“) няма да може да излъчи кабинет и ще е необходима колаборация между лагера на статуквото и лагера на промяната. Друг вариант за кабинет няма. Ще видим дали нашият политически елит ще постъпи отговорно в ситуация, в която трябва да се направят много тежки компромиси заради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще видим дали е готов на прага на социално-икономическата криза, в която се намира не само България, но и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква конфигурация. Вероятно тази конфигурация ще бъде отново безалтернативна и ще сме изгубили три месеца без работещ парламент и без работещо редовно правителство“, добави Ганев.

На въпрос дали на тези избори ще сме свидетели на нов инженерингов проект в политиката, както през последните десетилетия, политологът отговори, че не обича този термин.

„Единственият нов субект на сцената е „Български възход“. Ако си спомняте, той тръгна с добър начален старт, защото лидерът на партията беше популярно лице. Освен това се позиционира в геополитическата ос, заемайки една популярна позиция: ние сме членове на ЕС и НАТО, но не трябва да се караме с Русия, трябва да оставим отворена вратата за диалог с Москва. Стефан Янев говореше за национален суверенитет и защита на националните интереси. Периодът на месианството отмина, но може да дойде времето на месианските идеи, т.е. излизане от НАТО и ЕС, рязка смяна на политическия или икономическия модел“, каза още политологът и не изключи възможността да не се състави правителство след 2 октомври.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Прочетете още:

Бойко Борисов: Само идиоти могат да спрат АМ „Хемус“! „Промяната“ да понесат отговорност (ВИДЕО)