Стилияна Николова спечели олимпийска квота и бронз в многобоя на световното в София

Стилияна Николова

Стилияна Николова Снимка Пресфото БТА/свободен сайт

Стилияна Николова спечели олимпийска квота за Игрите в Париж 2024 и бронзов медал в многобоя на световното първенство по художествена гимнастика в „Арена Армеец“ в София.

17-годишната българка направи изключителен дебют на шампионат на планетата при жените и завършва надпреварата с четири отличия след трите сребърни на финалите на отделните уреди на обръч, на бухалки и на лента.

Отличието на Николова в многобоя е първо за България от далечната 2001 година на мондиала в Мадрид (Испания), когато Симона Пейчева печели сребърен медал.

Стилияна Николова събра сбор от 128.800 точки, след като беше оценена с 33.450 на обръч, 32.600 на топка, 32.600 на бухалки и 30.150 на лента. Българският щаб подаде три контестации, от които две бяха уважени и оценките й повишени.

Българката излезе първо за композицията си с топка, представи я много добре и получи оценка 32.600 точки, от които 15.500 точки за трудност, 8.350 за артистичност и 8.750 за изпълнение. От българския щаб веднага подадоха контестация, но тя беше отхвърлена и оценката не беше променена.

На бухалки Николова изигра композицията си силно и първоначално беше оценена с 32.400 точки, от които 15.100 за трудност. Българският тим отново подаде контестация и този път оценката й за трудност с тяло беше променена от 9.6 на 9.8, с което общата се повиши на 32.600 точки.

Третото изпълнение беше на лента, в което Николова имаше някои неточности и получи 30.150 точки, от които 13.600 за трудност.

Накрая на килима българката показа страхотната си композиция с обръч с много настроение и артистичност, за което беше оценена с 33.050 точки, от които 15.600 точки. Щабът на България отново подаде контестация, която беше уважена и оценката повишена на 33.450 точки. Така Николова зае третото място в многобоя и спечели олимпийска квота за Париж 2024.

„Чувствам се удовлетворена от този медал и от спечелената квота. Определено състезанието е тежко, но ние се бяхме подготвили за него психически и физически, така че беше една идея по-лесно, а и с изминалото Европейското първенство вече бях натрупала малко опит. Преди самото начало на абсолютно всичко ми беше най-трудно. Ние сме свикнали да играем всичките четири съчетания. На всяко едно състезание има финали, на които се играят четири съчетания, така че ние сме се подготвили“, каза Николова след състезанието.

Тя призна, че е имала смели мечти преди първенството и е готова за още много тренировки в залата.

„Разбира се, че имах смели мечти и се радвам, че успях да ги сбъдна. Мисля, че на всеки един спортист му е ясно, че колкото по-нататък върви, толкова по-трудно ще става, а не по-лесно. Така че аз съм подготвена за всякакви препятствия и много работа в залата“, коментира 17-годишната гимнастичка.

Италианката София Рафаели спечели първа титла в историята на Италия в многобоя на Световно първенство. Тя събра 133.250 точки, след като беше оценена с 33.800 на обръч, 34.250 на топка, 32.250 на бухалки и 32.950 на лента.

Така Рафаели, чийто треньор е Жулиета Канталупи, завършва първенството в София с пет отличия, от които четири златни и един бронзов. В първото си изпълнение на бухалки тя допусна грешка в края, но останалите три уреда ги изигра без грешки и взе златото.

Втора се нареди Дария Варфоломеев (Германия) със 132.450 точки (32.850 обръч, 33.400 топка, 33.750 бухалки, 32.450 лента).

Така трите гимнастички с олимпийски квоти от шампионата в българката столица са София Рафаели (Италия), Дария Варфоломеев (Германия) и Стилияна Николова (България).

Сред официалните гости на състезанието днес беше легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев.

Световното първенство завършва днес с финалите на отделните уреди при ансамблите от 15 ч. Българският тим, който спечели титлата в многобоя снощи, ще се бори за медалите на пет обръча и на две топки/три ленти. От 17 ч. ще има галаспектакъл и церемонията по закриване на шампионата.

БТА

Прочетете още:

Ансамбълът на България със злато и олимпийска квота