Създават специално звено към МВР, което ще пази цялото културно-историческо наследство

Минеков

Снимка БГНЕС

Създава се специализиран състав по културно наследство към полицията, обяви служебният министър на културата Велислав Минеков в предаването „Лице в лице“. Те ще стоят под закона за културно наследство, ще извършват действия не зависимо дали е движимо, или недвижимо имущество. „Това няма да са пазачи, а специалисти, които следят беззаконията“, добави министърът на културата.

„Нужни са ни такива специалисти. Те ще следят за тези банални подпалвания на покриви. Най-интересното, е че театър „Възраждане” беше подпален три пъти. В ръцете на полицията ни ще бъде цялото ни културно и историческо наследство”, каза още министърът.

Минеков заяви, че има предложения за промяна в закона за културното наследство.

„Ако имаше промени в закона по-рано, много от разрушенията на културни паметници щяха да бъдат предотвратени. И в миналия мандат като служебен министър направихме инициативи за промени в няколко закона или по-точно 5 закона, върху които се крепи Министерство на културата. Изработени са и са написани. Обаче изчезнаха и не знам къде отидоха, но не бяха положени в комисия. Наскоро мина един депутат и му показах къде ги държа материалите. Материалите ги държа в железен сейф. Всичките предложения за изменения и допълнения в закона за културно наследство наистина са в сейф и от този сейф само аз имам ключ”, добави той.

Tribune.bg

 

Прочетете още: 

Валентин Радев: „Промяната” донесе неподдържана инфраструктура и завишени нива на пътен травматизъм