Забраняват на варненски търговци да изкупуват стоките на селските стопани – 19 септември 1895 г.

Рисунка на празен пазар

На 19 септември 1895 година кметът Я. Славчев издава приказ, с който се опитва да спре порочната практика на варненските прекупвачи да купуват птици от идващите в града селяни извън пазара.

Наказанието за нарушението на приказа е стигала до 25 лв.

Документът е публикуван във „Варненски общински вестник“ от 23 септември с.г.:

„Приказ
№360.
Г. Варна, 19 Септември 1895 год.

Подписаний Кмет на г. Варна, като взех пред вид, че въпреки приказа на Кметството от 20 Август 1888 год под № 549, препупците (матрапазите) от поверената ми Община продължават да излизат отвън октроалните пунктове с цел да пресрещат идущите в града селени с разни продукти и домашни птици за продажба и пред вид, че с това се отнема възможността на по-бедното градско население да си доставя тия прокути с по износна цена – на основание чл. 88 п. 31 от „Закона за Градските Общини“,

Постанових:

Ст. I. Строго се забранява на прекупците в гр. Варна да навлизат от 12 часа преди обяд отвън октроалните пунктове на града, с цел да посрещнат идущите в града селени и да купуват от посредните разни продукти, домашни птици и пр. (яйца, масло, овощия, кокошки и др.), които отпосле препродават на гражданите със скъпи и недостъпни за по-бедните от тях цени.

Ст. II. Нарушителите на настоящий ми приказ ще се подвергават на глоба до 25 лева, съгласно чл. 96 от „Закона за Градските общини“.

Ст. III. С грижата да бдят за испълнението на тоя ми приказ натоварвам подведомствените си санитарни пристави и техните помощници.

На първообразното подписал: Кмет. Я. Славчов“.

ВАРНА новини

Четете още: