Експерти: Да договорим с Румъния евтин газ срещу евтин ток от нас

газ

България трябва да потърси форма на реципрочност – ние изнасяме ток за Гърция и Румъния, в замяна трябва да поискаме друго – ето, Румъния е голям производител на природен газ, терминали за втечнен газ. Това предложиха икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов и енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на Нова тв. Те коментираха предложенията на Еврокомисията за справяне с енергийната криза.

Трябва да търсим реципрочност с Гърция и Румъния. Дори да не ни дадат газ, да ни дадат слотове за терминал за втечнен газ, а не да ходим на търг и да наддаваме, обясни Ангелов.

Румъния произвежда голямо количество енергия от природен газ – може да се мисли за взаимна договореност, каза и проф. Касчиев.

Ние им даваме евтин ток, те ни дават евтин газ, така и двете страни печелят, допълни Ангелов.

България трябва да иска ясен запис за формулата, която разпределя между страни, които внасят и страни, които изнасят електроенергия. И да се види, че България не е вътре, защото не е логично най-бедната страна да субсидира много по-богати страни като Гърция, коментира икономистът.

Най-важното, което трябва да направим, е да заведем дело срещу „Газпром“, трябва да си съберем документите и да сме готови за такова, каза още Ангелов.

По повод предложението на ЕК за намаляване на потреблението в часовете пик, проф. Касчиев коментира, че трябва да се приложи подобна мярка, защото т.нар. върхова енергия е най-скъпа, а и огромното потребление поставя под риск енергийната система. Абсурд е да се стигне до режим на тока, ние сме голям износител, допълни той.

От Tribune.bg

Четете още: