Работното време у нас е 56 часа, а в ЕС е максимално разрешено 52 часа седмично

работа

iStock Photos/Getty Images

Работното време в България е 56 часа, а в ЕС максималната разрешена продължителност е 52 часа седмично. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на дискусионен форум, посветен на последните промени в Кодекса на труда. Дискусията е организирана от синдиката и Фондация „Фридрих Еберт“ – България.

В България не е приведена регламентация относно сумираното изчисляване на работното време съгласно европейските директиви, отбеляза Капитанов, предава БТА. По думите му съгласно европейските директиви и Конвенцията на Международната организация на труда то следва да се прилага само в производства с непрекъсваем режим на работа.

КНСБ беше първата организация, която направи коментар в България на промените в КТ, посочи Капитанов и уточни, че коментарът е публикуван на страницата на синдиката в интернет.

Капитанов припомни, че вчера КНСБ откри кампания за увеличаване на доходите и запазване на работните места. Едно от исканията е спазване на законодателството и прилагането на европейските рамки, с които България е обвързана, каза синдикалистът. Липсва ангажиментът на държавата за правната регламентация на сумираното изчисляване на работното време, смята Капитанов.

От Dnesplus.bg

Четете още: