Спасиха 300 мигранти, бедстващи в Средиземно море

мигранти

iStock/Getty Images

Кипър помогна за спасяването на 300 мигранти. Те са плавали на малка дървена лодка, която се носела на 203 километра западно от островната държава, съобщи Асошиейтед прес.

Командирът на Кипърския съвместен спасителен координационен център Андреас Хараламбидес каза пред Асошиейтед прес, че капитанът на 18-метровата лодка е изпратил сигнал за помощ, след като е имал проблем с двигателя.

Хеликоптер и три военноморски и полицейски патрулни кораба бяха изпратени, за да окажат помощ на лодката, която е отплавала от Ливан преди три дни и се е опитвала да стигне до Италия. На борда е имало много жени и деца.

Всички мигранти са били безопасно прехвърлени на борда на товарен кораб под флага на Маршаловите острови, който беше в близост.

Хараламбидес каза, че властите са помолили капитана на 250-метровия кораб „Паоло Топик“ да отплава за кипърското пристанище Лимасол, за да могат мигрантите да слязат. Той изтъкна, че капитанът е избрал, според указанията на компанията собственик на кораба, да се отправи към първоначалната си дестинация Истанбул.

Някога страна, която приемаше бежанци, Ливан се превърна в стартова площадка за опасна миграция по море към Европа. Със задълбочаването на икономическата криза в страната все повече ливански, както и сирийски и палестински бежанци се отправиха към морето, като службите за сигурност съобщават за осуетени опити за миграция почти всяка седмица.

news.bg

 

Прочетете още: 

Жандармерия и полиция гониха мигранти в Бургас