Мутабал – арабска разядка с патладжан

Муртабал

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

патладжани – 2 бр. средни

кисело мляко – 4 с.л. цедено

сусамов тахан – 1 – 2 с.л.

зехтин – 3 с.л.

чесън – 2 скилидки

лимон – сока на 1/2 цитрус

сол

сумак

 

Начин на приготвяне:

Специфичното на тази разядка е опушения вкус. За тази цел патладжаните трябва да се изпекат до готовност, най-добре на жар. Но и вариант в чушкопек или на скара също е добре.

Измийте и подсушете патладжаните, след което ги надупчете на няколко места и ги изпечете до готовност.

Готовите печени патладжани оставете да се охладят и обелете.

Може да ги намачкате с вилица или да ги блендирате за кратко.

Към пюрето от патладжан прибавете цедено кисело мляко, сусамов тахан и прясно изцеден сок на половин лимон.

Пресовайте 2 скилидки чесън и добавете и тях, както и лъжица зехтин и сол на вкус.

Разбъркайте добре, полейте с още малко зехтин, поръсете със сумак и сложете разядката в хладилник, за да се охлади и овкуси.

Поднесете разядката с патладжан с арабски питки, крекери или препечени филийки хляб.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още:

Рецепта на деня: Бърза пица по селски