Долу Путин! Над 1300 арестувани на протестите в Русия, жена е пребита до смърт

Протест.

Снимка "Витебский Курьер"

Най-малко 1332-ма са арестуваните на снощните протести в Русия след обявената от президента Владимир Путин мобилизация, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това са най-големите протести в страната след тези, последвали обявяването на началото на офанзивата в Украйна. Най-много излязоха в Санкт Петербуг и Москва, като в социалните мрежи се появи информация за пребита до смърт от милицията млада жена.

Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа.

Още по темата:

Долу Путин! Ужасът в Русия започна

Сайтовете на компании за въздушен превоз бяха залети от заявки след речта на Путин, показвайки притесненията на много руснаци. 

„Всички се страхуват. Аз съм за мира и не искам да ми се налага да стрелям. Но в момента е много опасно да се излиза, иначе щеше да има много повече хора“, обясни Василий Федоров, участващ в протест в Санкт Петербург. Студентът носи пацифистка емблема на гърдите си.

По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в в Санкт Петербург – 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за военния комисариат (орган, отговарящ за мобилизацията – бел. ред.).

Задържани има и при протести в Екатеринбург, Перм, Уфа, Челябинск, Красноярск, Воронеж, Краснодар, Твер, Саратов, Калининград, Рязан, Петрозаводск, Иркутск, Архангелск, Тула, Новосибирск, Королев, Улан-Уде, Железногорск, Ижевск, Самара, Салават, Волгоград, Вологда, Якутск, Томск, Тюмен, Казан, Иваново, Сиктивкар, Сургут, Нижни Новгород, Калуга, Вятски поляни, Смоленск и Белгород, по данни на OВД-Инфо.

Прочетете още:

Наш политолог вещае ядрена война! Реална била опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение