Рецепта на деня: Свински език в гювече (от тефтерчето на баба)

Свински език в гювече.

Източник Потребител#311853, gotvach.bg

Продукти:
лук – 1 бр. (малка до средно голяма глава)
моркови – 3 бр. (настъргани или много наситно нарязани)
червени чушки – 1 бр. (печена)
яйца – 2 бр.
свински езици – 3 бр.
домати – 2 с.л. (може и доматена паста, пюре и др.)
гъбки – 4 бр.
сол
черен пипер
чубрица – на вкус

Приготвяне:
Ако чушката е сурова, започнете с нея, за да може да придобие така желания и златист загар както и да пусне вкуса и аромата си. Ако е печена, я оставете за накрая, преди да подредите самото апетитно гювече.

“Позлатете” лука заедно с моркова. След като са готови лукът и морковът, добавете нарязани на по-едро гъбите и чушката. Подправете с черен пипер, сол и чубрица и издърпайте от котлона и оставете да почива под капак.

Свинските езици трябва да са сварени, почистени и нарязани на кръгчета с дебелина около сантиметър. Аз ползвам изключително много тенджера под налягане и там са ми необходими 20 – 25 минути, за да сваря езиците.

Докато приготвям зеленчука, успоредно приготвям и варя езика. Така всичко ми е готово успоредно. Езиците съм разделила на половина за двете порции.

На дъното на гювечетата слагам малко от зеленчуковата смес, следват малко езици и тук е мястото за мекото сирене, ако се слага такова – може и без. Пак слагам малко от зеленчуковата смес, следвано от език. Накрая добавям домата (чери доматки) – суров, доматена паста или каквото ползвате.

Захлупвам с капачето и слагам за 20 минути във фурната на 200°C. Като минат, вадя внимателно, защото много пари, върху дървена дъска, за да не се спукат самите съдове и чуквам по едно яйце на всяко гювече.

Захлупвам ги и ги връщам във фурната за 5 -7 минути, като я изключвам.

Когато яйчицата побелеят, но са рохки в средата, свинският език в гювече е готов.

Добър апетит!

Прочетете още:

Редки, но много нежни имена черпят на 22 септември