Рецепта на деня: Добруджански бюрек

бюрек

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти:

кори – 500 г

масло – 1 пакетче

олио – 1/2 ч.ч.

 

ЗА ПЛЪНКАТА

яйце – 1

кисело мляко – 1 с.л.

сирене – 300 г

сода бикарбонат – 1/2 ч.л.

 

ЗА ЗАЛИВКАТА

прясно мляко – 1 ч.ч.

яйца – 4 бр.

 

Начин на приготвяне:

Първо се прави плънката, като содата се разбърква с киселото мляко. Към тях се прибавя разбитото яйце и сместа отново се разбива, докато стане хомогенна.

Накрая към нея внимателно се слага натрошеното сирене.

В намазана с мазнина тава се подреждат 3 кори, като всяка се поръсва с мазнина.

Слага се плънка, отново 3 кори с мазнина, плънка и така до свършването на продуктите, като се завършва с кори. Нарязва се като торта.

Залива се първо с горещо масло, а след това със смес от прясното мляко с яйцата.

Слага се бюрекът във фурната и се пече до готовност.

Добър апетит!

Източник: Gotvach.bg

 

Вижте още: 

Рецепта на деня: Свински език в гювече (от тефтерчето на баба)