„Медиана“: ГЕРБ мачка с поне 10% разлика. Битка за второто място между ПП, БСП, Възраждане и ДПС (ГРАФИКИ)

Бойко, Киро и Асен

Колаж в."Марица"

Драма ще се разиграе на задаващите се избори, сочат горещи данни на „Медиана“.

За второто място ще се разгори истински битка между ПП, БСП, Възраждане и ДПС. 

Сигурно е само, че ГЕРБ мачка, като дистанцията между партията на Борисов и втория вече е 10%. Тенденцията е да се увеличи.

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии – всички, които бяха досега плюс „Български възход“.  

Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен. Засега, „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии – БСП, ДПС и „Възраждане“ (за последните две  се предполага, че имат значителен скрит от изследванията вот и значителен брой избиратели в чужбина– нещо, което не е отразено в настоящето изследване).

На практика битката за от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии. „Демократична България“ и „Български Възход“  са стабилно над 4 %-ната бариера за влизане в народното събрание. Въпреки че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента.

Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва известни шансове за новия парламент.

Независимо от възможните „изненади“ и размествания в подреждането на партиите, данните засега показват, че ще е много трудно съставянето на парламентарно мнозинство.

Много ниска изборна активност се очаква на предстоящите избори, показва проучване на „Медиана“. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 % заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2  – 2.3 милиона избиратели (около 35 % от избирателите по списък). 

Прагът за преминаване на 4%-ната бариера ще падне значително  – до около 88 – 90 хил. избиратели. 

Ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. Същевременно тя е предпоставка за значителни „изненади“ – доколкото малки разлики в реалния брой избиратели ще доведат до значителна разлика в процентно изражение. Като цяло, ниската избирателна активност ще даде на всички партии по-голяма „тежест“ в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Резултатите от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще (12 % от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия).

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората смятащи, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с  9 %. 

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и анти-НАТО настроения в обществото. (40 % са убедени, че е добре, че България е член на НАТО и само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на НАТО у нас; 23% считат, че не е добре за България да е член на ЕС, а против приемането на еврото са 55%).

pik.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Още по темата:

Тома Биков: Вотът на 2 октомври не е за „Мис Свят“ или за руски парламент, а за бъдещето на България!