Теменужка Петкова: Цените на тока са непосилни

Теменужка Петкова на брифинг

За първи път в историята си България няма подсигурени доставки на природен газ, което значи заплаха за националната сигурност. „Продължаваме промяната“ изоставиха енергетика.

Това заяви бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова в Търговище, където заедно с лидера на партията Бойко Борисов се провежда среща с избирателите.

„Кризата в енергетиката много пряко засяга всички – цените на тока са непосилни. Ако не бяхме ние от ГЕРБ и СДС да се преборим и да наложим таван на цената за бизнеса, общините болниците, това означаваше фалит на българските общини и бизнеса. Много от политическите ни опоненти си приписват тази мярка, но тя е възможна благодарение на нас и дори в опозиция спасихме българския бизнес и граждани“, категорична беше Петкова.

Живеем в тежки, трудни времена и от гледна точка на въшнополитически фактори, икономика, в такъв момент повече от всякога страната се нуждае от стабилно управление, силен лидер, който да изведе страната от кризите, и такъв силен лидер е нашият – Бойко Борисов.

Петкова разясни и какви ще са енергийните мерки, които ще приложи ЕК. Първата от тях е предложението на ГЕРБ, което вече се случи в България – таван на цената на тока, ЕК иска таван от180 евро на мгвтч. Втората мярка е солидарност към държави, които са 100% зависими от внос на ток от друга държава. Това не би засегнало България, защото ние сме най-големият нетен износител в региона, но не сме държава износител на 100% за друга държава. Трета мярка е да бъдат обложени свръхпечалбите на рафинерии, компании за добив на природен газ – 1/3 от печалбата им да отива за бизнеса и битовите потребители. В България това ще засегне рафинерията на „Лукойл“ и „Мини Марица-Изток“. ЕК иска да осигури и ликвидност за важните енергийни предприятия – у нас това са „Булгаргаз“ и „Топлофикация София“. „Булгаргаз“ го оставихме на печалба, а сега то е в ликвидна криза със загуба от 800 млн. лв.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Още по темата:

Борисов в Търговище: Както каза Каспаров – фигурите са бели и черни. И ние сме на страната на белите фигури (ВИДЕО)