Мира Радева: Хората са изтощени и искат лидер, който да ги поведе

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

„Хората се чувстват изтощени и до голяма степен и политиците ми изглеждат изтощени“, заяви пред „Фокус“ социологът Мира Радева. Липсваше енергия в тази кампания, липсваха нови предложения, категорична бе тя.

„На мен ми се струва, че самите избиратели никак не искат от същото. Имам предвид управление. Те казват: „Трябва да се направи същото управление, което…“. Самите гласоподаватели, тоест, ние, хората, избирателите, които отиваме до урните, разбираме колко решителен и важен е този момент, но се чувстваме доста объркани, защото самите политици, като че ли не задават ясна линия за развитие, и то в една ситуация, която е толкова тревожна. Тревожна в международен план, тревожна в икономически план. Наистина точно в такива тревожни ситуации трябва много изявено лидерско мислене и много нестандартен подход.

Искаме пред нас, пред очите ни да се роди лидер, който да ни поведе. Вижте какво се случи с войната – излезе Зеленски, пое функцията на лидер, каквато дори според мен той не е осъзнавал, че може да носи подобна отговорност, но застана пред хората и ги обедини. И ето, виждаме, че дори в момента се говори, че може би войната е обърната.

Спомняте ли си коментарите в началото, че когато се казваше, че едва ли не това ще е война, която ще продължи няколко седмици. Очакваше се Путин с неговата огромна военна мощ просто да прегази това управление, да си сложи марионетно управление.

Нищо такова не се случи, защото първо, Путин подцени самосъзнанието, националната идентичност на тези хора, които искаха различен свят, различен от този, който предлага Путин, и от друга страна, благодарение на невероятните лидерски качества на Зеленски. Той няколко пъти на ден се обръщаше към хората, говореше им, някак си показа, че е лидер.

Ами точно това не видях в тази кампания. Някак си, дори и сега гледам един представител на бившата управляваща коалиция, и изглежда много втвърден в това, което било, искат от същото“, каза Мира Радева.

Според нея не се вижда истинско, мащабно и перспективно мислене.

„За мен избирателната активност ще бъде ниска, по-младите избиратели, които имат по-колебаещ се, неориентиран вот, вероятно няма да гласуват. И в една такава ситуация твърдите електорални ядра ще решат вота.

И ще получим един много цветен парламент, който и при липсата на изявени лидерски качества, защото някой трябва да поеме отговорност, и да поеме отговорност за нестандартни решения, а като че ли това липсва, и ще се стигнем, много трудно дори да си го помисля, защото извинявайте, но в момента да няма правителство е безотговорност, вървим отново към нови избори, това е безумие“, категорична бе Мира Радева.

От Dnesplus.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Четете още: