БСП и ИТН се изпокараха кой е бил по-анти Скопие

Слави Трифонов

Снимка БГНЕС

„Това са виковете на благодарност, с които благодарните македонци благодарят на „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС, „Демократична България” и неутралните БСП за това, че ги пуснаха да започнат преговори за членство в ЕС. Предполагам, че Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов и неутралната Корнелия Нинова чуват освиркванията, както и крясъците, защото те са за тях“. Това написа снощи в профила си във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Той вини изброените партии, че са неглижирали омразата на македонците и тъжното положение на българите в Северна Македония.

Малко по-късно продължава с прегледа си на самия мач.

„Хоп, Десподов вкара гол. Супер. По-добър отговор на цялата простотия от победата, няма. Чест и почитания, български момчета! За разлика от българските политици, вие защитихте националното достойнство на България. И за мене вече няма значение дали ще се класирате на европейско или световно първенство. Вие спечелихте най-важния мач – за българското достойнство“, пише Трифонов.

Социалистите не приеха добре прочита, че са били по-малко антимакедонски настроени от ИТН.

„Лицемерието на ИТН и конкретно на Слави Трифонов постига безпрецедентни висоти. Докато Слави Трифонов викаше „Македония“ от диванчето, неговата министърка Генчовска договаряше т.нар. Френско предложение. Докато депутатите на ИТН в Комисията по външна политика говореха срещу предложението, министър Генчовска го защитаваше. Докато в пленарна зала ИТН гласуваше против, министър Генчовска беше внесла предложение до Министерски съвет то да бъде одобрено от министрите. И нито веднъж Слави Трифонов не се разграничи от предложената и подкрепена от него министър Генчовска и нейните действия“, отвърна във Фейсбук Кристиан Вигенин.

Според него, след като е лъгал всички месеци наред, по темата Северна Македония г-н Трифонов „може само да мълчи“.

„БСП има ясна и чиста позиция, отстоявана години наред, още преди ИТН да се появи на политическия терен. Тя беше защитавана коректно, конструктивно и ангажирано от периода на коалиционните преговори до самия финал на управлението. Остава валидна и днес. Френското предложение за Северна Македония беше прието въпреки БСП и всеки опит да се внушава друго е лъжа“, твърди той.

По темата във Фейсбук се включи и Корнелия Нинова:

„Случилото се вчера на футболния мач между България и Република Северна Македония е възмутително и недопустимо. Поругаването на българския химн и виковете „българи-татари“ показва само едно – тези хора не са узрели да бъдат европейци. Не съжалявам, че като министър на икономиката и индустрията отказах да водя българската делегация на двустранна среща в Скопие след срещата на президента Пендаровски с „ОМО Илинден“. Правилно беше и поведението на БСП да не подкрепяме решението на Народното събрание да се даде зелена светлина за приемането им в ЕС. Поздравления за достойното поведение на нашите футболисти и за победата“, написа и тя.

Tribune.bg

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Прочетете още: 

Бойко Борисов и Красен Кралев осъдиха поругаването на българския химн от РСМ