Среща с представители на арт средите във Варна: Какво предвижда програмата на ГЕРБ/СДС за културния сектор

ГЕРБ

Красен Кралев, Любен Дилов-син, Даниел Митов, Иван Портних

До края на 2024 г. двойно ще бъдат увеличени заплатите в културния сектор. Парите ги има и знаем как да ги разпределим  според щатните разписания. Това каза кандидатът за народен представител от ГЕРБ/СДС Любен Дилов на среща с представители на културата и арт средите във Варна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна.  На нея присъстваха кметът на Варна Иван Портних, водачът на варненската листа на ГЕРБ/СДС Даниел Митов и вторият в нея Красен Кралев, както и останалите кандидати за народни представители, директорът на ТМПЦ – Варна Даниела Димова.

За работа в културния сектор и в туризма ще се поощри трудът на непълнолетни между 15 и 18 години без облагане на доходите и по-лесна регистрация чрез интернет. Според Даниел Митов целият  културен сектор трябва да се преструктурира като философия и финансиране при подкрепа за стабилно правителство на ГЕРБ/СДС след изборите. Като водач на варненската листа той акцентира върху възможността за държавно и външно финансиране за изграждане на новата библиотека в морската столица, за която има готов проект  след проведен авторитетен международен конкурс. Красен Кралев посочи , че финансирането за археологически разкопки това лято беше твърде орязано заради некадърността на МК и кабинета „Петков“ и даде пример с проучванията на най-стария град в Европа  „Провадия- Солницата“.

Според  кмета  Иван Портних след 2 октомври България трябва да има можещо и знаещо правителство, за да има адекватно партньорство между централната и местната власт, за да се случат всички започнати проекти във Варна, сред които е и европейският проект за новия филиал на ДТ „Стоян Бъчваров“.

 

Според  програмата  на ГЕРБ/СДС  „България след кризите – план за възстановяване“:

Удвояват  възнагражденията на работещите в културния сектор

Разпознаване на свободния сектор чрез създаване на официален единен регистър към Министерството на културата

По-лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени

Създаване на фонд за подкрепа на изобразителни и визуални изкуства, бюджет за монументални изкуства, свързани с градската среда

Трайно подпомагане на съвременната литература, политика за представяне на българската литература в чужбина, за развитие на училищните библиотеки и за подпомагане на книгоиздаването

Съдействие и стимулиране на износ на филми и сериали.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Прочетете още: 

ГЕРБ взима 69 мандата, а ПП с близо 20 по-малко от броя на предишните си депутати