Жертва, ранен и две жени в неизвестност след взрива в „Арсенал”, има опасност от вторичен взрив

Заводът "Арсенал" АД

Снимка: БГНЕС.

Две жени на 53 и 43-годишна възраст засега са в неизвестност при взрива в цеха в завод „Арсенал”.

Не се знае дали те са живи или са починали.  Не са започнали спасителни мероприятия и разчистване на отломките, тъй като съществува опасност от вторичен взрив. В момента пътува група от специализиран отряд за борба с тероризма, които ще обезопасят периметъра и ще ръководят операцията по разчистване на останките и търсене на двете жени. Това заяви пред медиите Тодор Деянов, който е апелативен прокурор на Пловдив.

Вследствие на взрива е изхвърлено тялото на 55-годишен мъж – един от тримата работници в цеха. Цехът е тотално разрушен, каза Деянов. Пострадала е и жена на 43 години, която се е намирала в близост до цеха. Тя е с черепно-мозъчна травма.

Инцидентът е станал в Завод 4 цех номер 150 около 11.06 часа днес. Сигналът на тел. 112 е подаде в 11.13 часа на тел. Образувано е незабавно досъдебно производство, което се наблюдава от окръжна прокуратура Стара Загора. Разпитан е началник смяна на цеха.

Причината за взрива не е ясна, добиха от прокуратурата. Дължи се на нарушение на технологичните правила, свързани с безопасност на труда, смятат те. Смяната е започнала в 7.40 и предстои разследване кои правила са нарушени.

В цеха са се произвеждали изделия, свързани със звуково-светлинни ефекти. Не става вещества за бойно предназначение, а по-скоро от рода на фойерверките.

На съседните сгради при взрива има счупени стъкла.

Окръжният прокурор Дичо Атанасов заяви, че разследването ще се провежда от Национална следствена служба.

Tribune.bg

 

Още по темата: 

Мощен взрив в завод „Арсенал“ отне човешки животи