Международният кино-литературен фестивал Синелибри започва на 14 октомври

Плакат на "Синелибри"

Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри – Варна ще се проведе от 14-ти до 30-ти октомври под мотото „Преоткритото време“. Филмите ще се прожектират във Фестивален и конгресен център. Тази година фестивалът се реализира със съдействието на фонд „Култура“ към Община Варна, Столична програма „Култура”, Национален филмов център и фирми.

Синелибри Варна започва необичайно – с документален филм, посветен на аниматора Теодор Ушев, който тази година реализира първия си пълнометражен игрален филм – φ1.618, адаптация по роман на Владислав Тодоров. През 2017 г. авторът беше номиниран за „Оскар“ за късометражния анимационен филм „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ на Георги Господинов. Селектиран за участие във фестивала на новото кино в Монреал, филмът „Теодор Ушев: Невидими връзки“ ще даде старт на Синелибри в морската столица на 14 октомври, петък, от 19:00 ч. в присъствието на режисьора Борислав Колев.

На 15-ти октомври ще бъде излъчена мелодрамата „В очакване на Боджангълс“, адаптация на едноименния роман на Оливие Бурдо, с участието на белгийската актриса Виржини Ефира и звездата на френското кино Ромен Дюри.

Зрителите на Синелибри Варна ще имат възможност да се насладят на два филма – искрящата комедия „Мадам“ с Роси де Палма, Тони Колет и Харви Кайтел и любовната драма „Обещания“ с Пиерфранческо Фавино и Кели Райли, като вторият филм е премиерен за България и ще бъде представен паралелно с едноименния роман.

В програмата влиза и драмата „Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, както и драматичният романс „Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело, познат у нас с екранизацията на романа „Мартин Идън“.

За вниманието на зрителите ще се борят още: духовитата романтична комедия „За цял живот“ и драмата „Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за „Златна палма“ и е тазгодишното предложение на Италия за наградата „Оскар“.

„Супергерои“ на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман е пресъздаден от тандема Алесандро Борги и Жасмин Тринка. В рамките на фестивала е и историческата драма „Цветовете на пожара“ на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр.

Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма „ДалиЛенд“ с Бен Кингсли в главната роля. С номинация за „Златен лъв“ е и филмът „Децата на другите“, любопитна жанрова амалгама. Ценителите на класически мистерии трябва да включат в програмата си „Мегре и мъртвото момиче“ на реж. Патрис Льоконт, дългоочаквана адаптация по романа на Жорж Сименон с Жерар Депардийо в главната роля.

Не са пренебрегнати и най-малките – на 16 октомври, неделя, от 11:30 ч. ще бъде излъчен актуалният анимационен филм по знаменитата книжна поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе за малкия пакостник Никола: „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“. Комплимент за почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм – „Нотр Дам гори“, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година.

Тридесет и пет филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus в интервала 8-30 октомври, в т.ч. ирландското предложение за „Оскар“ – „Мълчаливото момиче“ на реж. Колъм Барейд, изтънчената биографична драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция „Осемте планини“, въздействащата адаптация по романа „Лимонов сладкиш с маково семе“, загадъчната история „Дневникът на подправките“, проникновената френско-белгийска историческа драма „Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.

Четете още: