Гешев за Нинова: Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и граждани?

ВАРНА новини лого

Кадър и видео от "Фейсбук"

Първи коментар на главния прокурор Иван Гешев по казуса с Корнелия Нинова. Лидерът на БСП получи призовка за разпит заради вътрешнопартийни проблеми. Според главния прокурор законът е еднакъв за всички български граждани, включително и политиците.

Обвинител номер 1 подкрепи разследващия прокурор от Софийската градска прокуратура, който проверява преписката, образувана по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП.

„Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и български граждани? Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная”, заяви Иван Гешев.

„Ако това твърдение министърът на МВР наистина го е казал то не кореспондира с доказателствата по делото. Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация. Не го твърдя аз, вчера има съобщение на сайта на Софийска градска прокуратура, където е цялата фактология”. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти в Плевен изявлението на Иван Демерджиев, че държавни обвинители са забранили задържането на двама служители на МВР във връзка със случая „Димитър Любенов“.

Според Гешев, „става въпрос за правосъзнание, което означава информираност за правото и правните норми“.

Главният прокурор също потвърди, че във връзка с катастрофата на Околовръстния път, предизвикана от 39-годишния Димитър Любенов, при която загина 64-годишен френски гражданин, има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление срещу транспорта.

По повод разследването на катастрофата в Шумен, при която загина 22-годишната студентка Светомира Станчева, а по-късно джипът на 18-годишния шофьор, предизвикал инцидента, изгоря на охраняем паркинг на МВР, Иван Гешев заяви: „нямам съмнение в работата на прокурорите от град Шумен, имам индикации за проблеми в други правоохранителни институции“.

„Дали е издържало обвинението или не, не съм си позволил да коментирам съдебните решения. Колегите работят с доказателства, които се събират от МВР. Не обвинявам никой и не оправдавам никой, защото не съм запознат с делото“, каза още Гешев.

Той добави, че има две, по думите му „притеснителни съвпадения“ – на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва, както и че полевият тест отчита наличие на наркотици, а след това кръвната проба показва, че няма.

Главният прокурор бе категоричен, че проблемите на българското правосъдие не са само в прокуратурата, а в съда, в МВР, в законодателството. Някой трябва да седне и да реши реалните проблеми, а не да се занимава вече 30 години с т.нар., както аз казвам, измислена съдебна реформа, която се състои в това да закриеш, да махнеш някой и да сложиш собствен човек или да обслужиш някой олигарх с някои промени, които няма да цитирам, и да реализираш, може би, някои плюсове, каза Гешев.

Според него негативните последствия от закриването на спецпрокуратурата се усещат в бум на престъпността през последните пет-шест месеца. По думите му най-осезателно това ще бъде усетено от българските граждани.

На въпрос дали прокуратурата има противопоставяния с други институциите, Иван Гешев подчерта, че единственият враг на прокуратурата е престъпността. „Ние имаме разбирането, че независимо кой е начело на определени държавни институции, институциите трябва да си взаимодействат. За мен е обидно някой като каже, че няма да работи с този, защото той е начело на определена институция“, каза главният прокурор.

Иван Гешев представи и инициативата на Асоциация на прокурорите в България и на Камарата на следователите в България „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, която стартира днес в Плевен.

Той бе категоричен, че посещенията на прокурори в училище са доказано полезни след срещите с деца, които предстои да получат шофьорски книжки – на следващата година се отчита 220% по-малък ръст на различни ПТП с млади водачи.

„За мен това е важно, защото знаете, че наскоро почина Антоний Гълъбов, който бе изключително достоен и добър човек и голям българин. Той почина на едно обучение на което изнасяше лекция пред прокурори от цялата страна. Това което той каза там е, че съдебната власт и прокуратурата трябва да влязат в българското училище, защото за българите много е важно провосъзнанието”, допълни той.

Гешев подчерта, че инициативата е изключително важна за младите хора, като мигрантски поток, телефонни измами, битови престъпления.

От Tribune.bg

Четете още: