Путин назначи ръководители на анексираните преди дни украински райони

ВАРНА новини лого

Източник: ЕПА

Президентът на Русия Владимир Путин назначи Денис Пушилин за временно изпълняващ длъжността ръководител на Донецката народна република, която на 30 септември влезе в състава на Руската федерация.

Пушилин стана един от лидерите на протестното движение на рускоезичното население в Донецка област през 2014 г. Участвал е в провъзгласяването на 7 април 2014 г. на Донецката народна република. През 2018 г. печели изборите за ръководител на самообявилата се република. Участва и в подписването на договора за влизане на ДНР в състава на Руската федерация.

За временно изпълняващ длъжността ръководител на Луганската народна република (ЛНР) е назначен Леонид Пасечник. През 2014 г. той минава на страната на сформираното в Луганска област народно опълчение, а през 2018 г. печели изборите за ръководител на самообявилата се република.

За губернатор на Запорожка област е назначен Евгений Балицки, а на Херсонска област – Владимир Салдо.

Указите за назначаването на временно изпълняващите длъжността ръководители са публикувани на официалния сайт на президентската администрация, съобщи ТАСС. Съгласно договора за влизане на четирите области в състава на Руската федерация, временните ръководители ще изпълняват своите функции до провеждането на избори за тези длъжности в съответствие с руското законодателство.

nova.bg

 

Прочетете още: 

Унгария планира да спре да използва руски газ до 2050 г.