Санкциите не работят, приходите на Русия растат с около 40%

Кузман Илиев Снимка novetika.com

Кузман Илиев Снимка novetika.com

„Ако целта на санкциите е да се намалят приходите от изкопаеми горива и Русия да се затрудни с финансирането на войната, не са дотам ефективни. Приходите им се покачват с около 40%. Все пак санкциите вредят имат много на руската икономика. Европа е дала половин трилион за енергийно подпомагане на гражданите“, това заяви икономистът Кузман Илиев.

Според него таванът на цената на нефта прави невъзможно пласирането на руските количества.

„Западният свят и САЩ имат нужда от количества, затова не го забраняват. Искат цените да спаднат. Вече имаме блокове, всеки гледа да нарани другия, нямаме мирна международна търговия. Цената винаги се плаща от гражданите. Европейските цени са с 10 пъти над средната за последните 10 години“, посочи Илиев пред Нова нюз.

По думите му неизбежно цената на нефта и бензина ще нарасне заради намалелите количества.

От своя страна Тихомир Безлов, главен експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), смята, че е изключително сложно да се прецени какви са реалните щети за руската икономика.

„Във военната им индустрия се случиха тежки прекъсвания в производствения процес. Таванът за цената на петрола е интересно решение. Сега целта е руският петрол да влезе в границите 40-60 долара, така рязко да се понижат приходите им без да се отнеме количество от пазара. Интересът на ОПЕК е да запази цените поне на ниво 80 долара“, смята той.

От Dnesplus.bg

Четете още: