Бойко Борисов във Вълчи дол: Преговорите с контактни групи ще проработят, нищо не е свършило (ВИДЕО)

Бойко Борисов

Кадри от "Фейсбук"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на посещение във Варненско. Той беше посрещнат от Георги Тронков – кандидат-кмет на коалицията ГЕРБ-СДС във Вълчи дол за частичните избори на 9 октомври. Бойко Борисов е придружаван от кмета на Варна Иван Портних, избраните депутати от региона. Беше посрещнат от граждани и симпатизанти, много от които му поискаха автограф.

Бойко Борисов коментира отказът на ПП за коалиция: „Това е най-добрият им вариант. Аз ги разбирам. Само да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата“.

Но изрази оптимизъм, че „ще проработят“ преговорите с контактните групи и че е „отворената врата за разговори“.

„Нормално е след избори всички да сме в различни настроения. Това, което народът показа е, че дава доверието си на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам“, посочи лидерът на ГЕРБ, който изтъкна първата важна тема, по която ще се водят разговори.

Той добави, че от ПП „много увъртат“ по темата за Украйна, както и че има „нещо двулично“ в отношенията им с БСП.

„Втората тема след Украйна, е диверсификацията на газа – отбеляза Бойко Борисов. – Виждате отношенията, когато президентът Ердоган вече няколко пъти говори вече за навлизане в Гърция… В нашия регион, като знаем и отношенията между Сърбия и Косово и заплахите между Русия и Украйна, трябва да имаме много гъвкаво правителство и парламент. ПП от тези въпроси избягаха и казаха, че са против закупуването на военни самолети. Ние не можем да се сърдим на президента Радев и сигурно си има предпочитания към марката самолети. Ние като правителство и партия заедно с нашите приятели от СДС сме категорични, че втората част от ескадрилата трябва да си е като първата – Ф-16“.

И допълни: „Ако трябва да се „заяждаме“, ще им каза, че предизборната кампания свърши и ние можем да четем цифрите. Когато г-н Василев говори за 3%-ен дефицит и държавата спести 4 млрд., ще отидем на 4%. Сиреч – в края на годината нищо друго не мое да се прави, освен да отидем на 3%. как нито един журналист не ги попита – предлагате предизборно толкова много мерки – само за бизнеса е от порядъка 2 млрд. А маастрихстките критерии са до 3% за бизнеса… Аз съм готов да приема тяхната социална политика, само че тогава вие ще се откажете да говорите, че ще се строят модерни пътища, мостове, пристанища, жп-линии“, обобщи Борисов.

„Господин Петков казва, че не можели да направят обща парламентарна група с ДБ, защото това било подмяна на изборите и имали морал. А само преди два месеца той пазаруваше по лабораториите депутатите на ИТН. И още една абсолютна лъжа, коалицията им се разруши от това, че не можаха да си разделят парите. Гроздан Караджов излезе и каза, че със Слави Трифонов не могат да управляват с тези крадци. И им падна правителството“, отбеляза Бойко Борисов.

Той допълни, че ПП днес на брифинга си са „избягали от важните неща“. „Аз съм против да се сатанизират хора, медии или този или онзи, защото там работят български журналисти. Сиреч – поуките трябва да са за всички“, коментира Борисов скандала с изгонените вчера от лидера на „Възраждане“ журналисти от медиите на олигарха Иво Прокопиев.

„Много харесах на „Да България“ слогана: „Нека разумът да надделее, нека сме разумни“. Народът показа, че иска да сме разумни и обединени“, отбеляза още той.

Бойко Борисов

Относно ДПС той заяви: „ДПС е партия, която във всичките неща, които изброиха днес ПП-тата, ще ги подкрепим. Аз съм заявил, че коалиция се прави само със сестрински партии от евроатлантическя блок. Дори математически ние с ДПС и „Възраждане“- нашата пъпна връв е вързана с евроатлантическите партньори. Мога да понеса всякакви удари, не мога такъв да понеса. Защото те ни вярват и знаят, че ГЕРБ е дясноцентристка партия“.

„Ако те искат да са в управлението, нека бъдат в управлението, само че да изпълняват програмата, която всички ще подпишем“, допълни той, цитиран от ПИК.

Борисов изтъкна, че контактните групи могат да направят точно този списък от важни за хората, България, военната обстановка в Украйна, за да се гарантира след това сигурността на българското общество.

Гледайте във видеото:

Прочетете още:

Киро и Асен няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, обявиха се за опозиция