Фейсбук предупреждава близо 1 милион потребители за откраднати пароли

facebook

Меta, компанията-майка на Фейсбук съобщи, че ще уведоми приблизително 1 млн. потребители на фейсбук, че техните пароли и имейли за регистрация в социалната мрежа са компрометирани заради проблеми със сигурността на приложения, изтеглени от софтуерните магазините на Apple и на Alphabet.

Компанията обяви в петък, че е идентифицирала повече от 400 вируса в приложение за Android и iOS приложения тази година, които крадат информация за влизане в профилите. Meta посочи, че е информирала и Apple и Google за проблема, за да улесни премахването на приложенията, посочи Bloomberg.

Проблемните приложения най-често работят като редактори на снимки, мобилни игри, тракери за здравето на потребителите, посочиха от Фейсбук.

Apple посочи, че 45 от 400 проблематични приложения са били на нейния App Store и вече са премахнати. Google премахна всички злонамерени приложения, каза говорител на компанията.

Киберпрестъпниците знаят колко популярни са този тип приложения и ги използват, за да измамят хората и да откраднат техните акаунти и информация“, казва Дейвид Агранович, директор на отдела за прекъсване на глобалните заплахи в Meta.

„Ако дадено приложение обещава нещо твърде хубаво, за да е истина, има вероятност то да има скрити мотиви“ , добави той.

Типична измама се случва например, когато потребителят качи своя снимка, за да я редактира със злонамерено приложение. Обикновено тогава се появява фалшив прозорец за вход, който подвежда потребителя да предостави потребителското си име и парола.

Meta обещава, че ще сподели със засегнатите потребители съвети как да избегнат повторно компрометиране, като се научат да разпознават по-добре проблемните приложения, които крадат данни за достъп до Facebook или други акаунти.

tribune.bg

 

Прочетете още: 

Земетресение на 167 километра от София