Киро и Асен няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, обявиха се за опозиция

Киро и Асен

Снимка БГНЕС

Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да отидем на преговори, инициирани от тях. Това каза Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“ на брифинг в отговор на предложението на ГЕРБ за разговори за съставяне на кабинет.

Василев заяви, че след изборите правят точно това, което са обещали на българските избиратели. „Оттук нататък мандатоносителят има възможност да състави кабинет”, каза той и добави, че най-важното нещо за България в момента е стабилно управление. “Ние ще бъдем конструктивна опозиция”, категоричен е Василев.

Кирил Петков, съпредседател на Продължаваме промяната каза, че политиките, за които те ще бъдат конструктивна опозиция са: закон за антикорупционната комисия, въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия, увеличаване на 860 лв. на минималната работна заплата, увеличаване на пенсиите , нова дефиниция на енергийна бедност, таван за цената на Газа от 300 лв., продължаване на политиката за запазване на заплатите на учителите на 125%, запъване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит на 3%, подкрепа на България за влизане в еврозоната и Шенген и приемането на 22 закона нужни за Плана за установяване на устойчивост. „Ясно ще бдим над тяхното изпълнение“, категоричен е той.

Още по темата:

Бойко Борисов във Вълчи дол: Преговорите с контактни групи ще проработят, нищо не е свършило (ВИДЕО)

Василев добави, че тежка зима чака българския народ. „Миналата година ни очакваше също толкова тежка зима, с Ковид-пандемия, увеличение на цените, и ние като новосформирана партия успяхме да проведем много тежки и трудни публични преговори с партии, които не си бяха говорили 20 години, и да сформираме правителство. Това е тежката роля на първата политическа сила, която е получила доверието на гласоподавателите. Силно се надяваме, че ГЕРБ, които са доста опитни, както самите те казва, ще успеят да се справят с тази задача, с която ние минавала година успяхме да се справим – макар и неопитни“, коментира Василев.

За Кирил Петков ПП е инструментът, който наистина ще промени България. „Пътят може да е дълъг, но ще стигнем до заветната точка за една променена България“, каза той.

Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е евроатлантическо правителство без корупция, каза още Петков и заяви, че не очаква разцепване на ПП.

Петков беше категоричен, не няма истина в слуховете, че американското посолство или организации оказват натиск да съставят правителство с ГЕРБ. Той също така определи като политически опорки, нямащи нищо общо с реалността, влиянието на Иво Прокопиев в ПП.

Основният урок, който си взехме от изборите, е че ако искаме да виждаме гражданите по площадите, да им стискаме ръцете, да говорим с тях, трябва да изпълняваме това, което сме им обещали, коментира Асен Василев. Показахме, че управление без ГЕРБ е възможно и добро за страната, може би не успяхме да убедим хората да продължат да ни подкрепят, допълни той.

Осъзнаваме нашата роля като втора политическа партия и не е редно да се заменя вота на избирателите през различни конструкции, коментира Петков. Сега ролята е на ГЕРБ да направят това, което направихме ние преди 10 месеца, и да сформират правителство.

Оставаме конструктивна опозиция, и всички опити да бъде заменено това решение, няма да сработи, допълни Петков.

БГНЕС

Прочетете още:

От ПИК! Ето кои известни имена не влязоха в парламента и кои са щастливите губещи