Варненският окръжен съд наказа ученичка – дилър на марихуана

Окръжен съд – Варна

Окръжен съд – Варна

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура – Варна и 18-годишно момиче, с което то се призна за виновно, че държало с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Пред съда, момичето, което е последен клас в гимназия, заяви, че е наясно с последиците от доброволното подписване на споразумението, както и че то има последиците на влязла в сила присъда. Ученичката заяви, че се отказва от разглеждане на делото по общия ред, признава вината си и предпочита бързото производство.

Страните приеха за безспорно установено, че на 24 ноември миналата година във Варна, тогава като непълнолетна, но разбирайки свойството и значение на извършеното и в състояние да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително държала 114,15 грама марихуана, с различно съдържание на активния компонент, на обща стойност 684,90 лева. На същата дата разпространила част от наркотика на друго лице, съобщават от съда.

Момичето е извършило престъплението преди да навърши 18-години, като в този случай, наказанието предвиденото в НК за непълнолетни е до 5 години затвор. Предвид чистото съдебно минало, младата възраст на лицето и липсата на минимален размер на наказанието, прокуратурата предложи лишаването от свобода да бъде заменено с пробация.

Съдът разясни на подсъдимата, че след подписване на споразумението, тя ще се счита за осъждана, а при неспазване на пробационните мерки съществува възможност наказанието да бъде заменено с „лишаване от свобода“. Предвид факта, че е последна година в гимназия, съдебният състав предложи размера на мярката „безвъзмезден труд в полза на обществото“ – 200 часа за две години, да бъде намален наполовина.

Страните приеха промяната и подписаха споразумението, което съдът одобри. Другите пробационни мерки, които бяха наложени на 18-годишното момиче са „задължителна регистрация по настоящ адрес“ с периодичност 2 пъти седмично за срок от две години, „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 2 години и включване в програма за обществено въздействие.

Одобреното споразумение е окончателен съдебен акт.

Прочетете още:

300 кг нелегален тютюн е иззет при операция на „Икономическа полиция“ във Варненско