Екатерина Захариева: Путин счита България за слабо звено на НАТО и спекулира със страната ни

ВАРНА новини лого

Снимка: МВнР, официален сайт.

Името на България бе замесено в разследването на взрива на Кримския мост. Според бившия външен министър Екатерина Захариева намесата на страната ни е с цел да се спомене натовска държава.

„Не вярвам да има българска следа. Въпросът е да се замислим защо точно България“, коментира тя.

По думите ѝ замесването на името на страната ни от страна на руския президент е заради „абсолютно колебливата позиция на предишното правителство“ за войната в Украйна.

„Той просто счита, че България е слабо звено в НАТО, затова необезпокоявано може да спекулира с името на страната ни“, каза тя.

„Мълчанието на българското правителство в случая не помага“, отбеляза бившият външен министър, предаде БНР.

„За съжаление, продължава тази колеблива позиция на България. Колкото по-бързо се извърши тази проверка и колкото по-бързо се опровергае, толкова по-добре за България“, посочи Захариева.

Относно преговорите за бъдещо правителство Екатерина Захариева посочи, че със свикването на парламента на 19 октомври президентът дава време на всички политически партии, не само на ГЕРБ. Тя нарече това „малко по-дълъг период за успокояване на страстите и вразумяване на политическите лидери“.

„Позицията да направим коалиция с ДПС и „Възраждане“ е абсолютно безпринципна“, заяви Захариева.

В ГЕРБ все още не е обсъждан вариантът за трети мандат за партията на Стефан Янев „Български възход“. По думите на Захариева, ако първите две политически сили не направят кабинет, „е почти невъзможно да се направи с третия мандат, още повече с най-малката партия в момента“.

„Не желаем да посочваме нито премиер, нито министри все още. Поставяйки име на масата, това е вредна практика, не помага за постигане на съгласие и консенсус“, допълни тя.

От Dnesplus.bg

Четете още: