Макрон към Путин: Не искаме световна война

ВАРНА новини лого

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон призова Владимир Путин да се откаже от войната си в Украйна, като заяви, че светът не иска да вижда ескалация на насилието, съобщи ДПА.

„Не искаме световна война“, написа днес Макрон в „Туитър“.

„Ние помагаме на Украйна да се съпротивлява на своя земя, не да напада Русия. Владимир Путин трябва да спре тази война и да зачита териториалната цялост на Украйна“, заяви Макрон.

В публикацията си френският президент обръща внимание и на продължаващите доставки на оръжие от Франция за Украйна, които обяви предишната вечер. 

Помощта включва „гаубици „Сезар“ за провеждане на контраофанзива, радари, системи и ракети за защита от въздушни нападения, бронирани машини и обучение“. 

Макрон обеща, че Франция „ще продължи да подкрепя украинската съпротива и ще увеличи военната си помощ“.

В едночасово телевизионно интервю за телевизия „Франс 2“ вчера вечерта Макрон заяви, че е готов да разговаря с руския президент по всяко време. 

„Винаги, когато е необходимо, ще разговарям с Владимир Путин и в даден момент, надявам се възможно най-скоро, всички страни ще се върнат на масата за преговори и ще има мирни преговори между Украйна и Русия“, изтъкна той.

Novini.bg

 

Прочетете още: 

Русия: Влизането на Украйна в НАТО отваря пътя към Трета световна война