Тежка рецесия се очертава в Европа до края на годината

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock

Наред с последиците от войната в Украйна, агресивното затягане на паричната политика в световен мащаб и постоянната инфлация очертават мрачни перспективи за развитието на икономиките. В краткосрочен план е установен режим на стагфлация, при който почти липсва растеж, а цените нарастват бързо. Междувременно перспективите за глобална рецесия стават все по-реални. Това показва анализ на експертите по кредитно застраховане от „Кофас“,цитирани от БНР.

Анализът посочва понижения на 49 секторни оценки, които са чувствителни към икономическия цикъл. Сред тях са строителството, металургията, дървесината и химическата промишленост в различни географски региони.

Предвид споменатите глобални тенденции, „Кофас“ преразгледа прогнозите си за световния растеж за следващата година. Според експертите той ще бъде под 2 процента, както беше през 2001 г., 2008 г., 2009 г., и 2020 г. Макар че прогнозите бяха начертани в посока спад за всички региони по света, Европа е тази, чиито перспективи се влошиха най-много. Енергийната криза се задълбочава и Старият континент се подготвя за нови мерки. Независимо дали става дума за „доброволно“ ограничаване на потреблението (преустановяване на дейности, който са нерентабилни поради разходите енергия) или за налагане на норми от страна на правителствата, това със сигурност ще доведе до намаляване на производството и спад на БВП.

„В България ситуацията е още по-нестабилна предвид политическите и социални рискове, които наблюдаваме вече месеци наред. Ние в „Кофас“ не оценяваме начина на реализиране на определени политики, но наблюдаваме и анализираме резултатите от тях. На база на това мога да кажа, че енергийната несигурност в страната определено ще повлияе негативно върху бизнеса в следващите месеци, а ефектите ще се усетят дори и през 2023 г.“, казва Пламен Димитров, управител на „Кофас България“.

От Tribune.bg

Четете още:

Експерти: 1/3 от населението на страната се отоплява трудно