Росен Христов: Кабинетът „Петков“ нанесе щети за милиони при директното договаряне на газ

ВАРНА новини лого

Росен Христов

Служебният министър на енергетиката Росен Христов отговаря на въпросите на Мария Цънцарова за цените на тока, горивата и природния газ и защо шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е извън строя в момента?

Вчера вечерта шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ е изключен от електроенергийната система на страната.

„След пуска установихме теч в охладителната система на генератора. В момента се правят тестове, за да установят причината на теча. Става проблем за технически проблем неядрената част на блока“, уточни министърът и добави, че реакторът е в нормален режим.

„Надявам се проблемът да не е по-тежък“, добави той.

„Отменихме решението, което казваше, че не трябва да сме зависими от руското гориво за АЕЦ „Козлодуй“, защото пречеше на един от възможните нови доставчици „Фраматом“. Тя е френска компания, купила руски лиценз, но цялото производство е Европа. Решението ограничаваше конкуренцията. Две фирми са заявили интерес за участие в търга – „Фраматом“ и „Уестингхаус“, подчерта министърът.

Според него френската компания не е зависима от Русия, защото вече са закупили всички технологии.

Служебният кабинет готви да отмени въведената забрана за износ на горива от бургаската рафинерия.

„Какво се получава, ако ние забраним износа на горива от „Лукойл“. Всичко остава в България – ние не можем да го потребяваме. Всичко се пълни в хранилище. Те няма да има къде да го слагат и спират да произвеждат. Ние ограничихме нерегламентираният изход. Това е обсъждано с Христо Алексиев. „Лукойл“ произвежда горива, които в България и ЕС не се ползват. Те се продават в трети страни. Ако те не се изнасят, ще остане тук. Ако се запълнят хранилищата, ще намалят производството. Изключително е важно за българския потребител „Лукойл“ да работи, защото така ще се намалят на цените“.

Според него в момента печалбата на компанията не остава в България.

„Ние сега се радваме на най-ниските цени в Европа. Ако се намали производството им, цените скачат, уволняват хора или евентуално спират. Ние имаме отговорност към нашите съседи. Не можем да се изключим от общия пазар“.

Министърът добави, че изключението от ползването на руския петрол не засяга продажбата на горива.

„Ние имаме задължения да поддържаме енергийната сигурност в региона“, подчерта Росен Христов.

„Газпром“ не е отговорила към момента. Самият факт, че отворихме преговори с тях принуди другите доставчици да се конкурират. Ние нямахме газ за месец напред. Ние заварихме липса на газ и брутално високи цени, които икономиката отказа да плаща“.

Според министъра падането на цените на синьото гориво не единствено обвързано с борсовите цени.

„Нашата цена в момента е по-ниска от тази на борсата през август. Цената, която сме обявили е 130 лева на мегаватчас. Ние купуваме почти наполовина на борсовата цена. Сделките през август са сключени с компании „МЕТ“ и посредници.

Росен Христов е категоричен, че при редовното правителство е нанесена щета за милиони заради директно договаряне. Той добави, че цялата документация е предадена на прокуратурата. Според служебното Министерство на енергетиката не са преследвани.

„Отстъпката от компанията за танкерите с втечнен газ „Шиниър“ на база конкурентната процедура е двойно по-голяма от тази при директните преговори. Щетата е за стотици милиони. Имаме документи, които доказват директно договаряне, неконкурентни процедури. Законът изисква всички доставки, които са за срок под 12 месеца да се извършват чрез лицензирана борса. 99% от количествата преди нас са купувани в нарушение на закона“.

„Цените на електроенергията зависят от борсовите пазари в ЕС. Ние сме единен пазар. Оттеглихме двете тарифи за тока, защото има голямо политическо напрежение и въпросът се политизира. Нямаше желание професионално да се обсъждат нещата“.

„В момента в ЕС се обсъжда таван на газ, таван на ток, таван на газ за произвеждане на ток. Това не е самостоятелен въпрос. Важно е какъв е целият пакет от мерки, за да знаем как ще гласуваме“.

btvnovinite.bg

Прочетете още:

Иван Гешев: НСлС разследва кабинета „Петков“