Полската полиция беше критикувана след националистическо шествие във Варшава

полша флаг

Опозиционни политици в Полша разкритикуваха днес полицията за това, че е задържала антифашистки активисти, но не е реагирала на появата на символ от епохата на нацизма по време на националистическо шествие, предаде Асошиейтед прес.

Задържанията бяха извършени по време на годишния Поход на независимостта вчера във Варшава.

Редица либерални групи, противопоставящи се на шествието, от години обвиняват полицията, че проявява благосклонно отношение към националистите, а се отнася несправедливо към протестиращите срещу събитието.

Опозиционният депутат Михал Шчерба от партията „Гражданска платформа“ обвини управляващата партия „Право и справедливост“, че създава „потисническа държава“ със своето отношение към мирните демонстранти.

Сенаторът от опозицията Кшищоф Брейза публикува в Туитър снимка от шествието, показваща как участници в проявата носят плакат с „черно слънце“ – символ на нацистките есесовски отряди. Той отбеляза, че полицията не се е намесила.

Полицейски говорител каза, че активистите са били задържани за няколко часа, защото са възпрепятствали работата на органите на реда и са отказали да представят документите си за самоличност.

От БТА

Четете още: