Талибаните връщат шериатското право – ампутации и убийства с камъни

талибани

Снимка: БТА

Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада нареди на афганистанските съдии да налагат наказания според Шериата за определени престъпления. Сред наказанията са публични ампутации и умъртвяване с камъни. Говорител на лидера на талибаните заяви, че престъпления като грабеж, отвличане и бунт трябва да бъдат наказвани в съответствие с тълкуването на ислямското право.

Когато бяха на власт през 90-те години на миналия век, талибаните многократно бяха критикувани заради налагането на подобни наказания, включително и публични екзекуции.  Когато се върнаха на власт миналата година след американското изтегляне от страната, те обещаха да управляват по-умерено. Но оттогава войнстващата ислямистка групировка непрекъснато ограничава свободите, като най-тежко засегнати са правата на жените.

Върховният лидер на талибаните заяви, че съдиите трябва да наказват престъпниците според законите на Шериата, ако извършеното престъпление е нарушение на тези закони. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид написа в Туитър късно в неделя, че „задължителното“ изискване е дошло, след като молла Ахундзада се е срещнал с група съдии.  „Внимателно проучете досиетата на крадците, похитителите и бунтовниците“, Муджахид цитира думите на лидера на талибаните.

Заповедта е последното доказателство, че талибаните възприемат по-твърда позиция по отношение на правата и свободите, коментират западни анализатори.  Миналата седмица те забраниха на жените да посещават всички паркове в Кабул, като така ги изключиха още повече от обществения живот. Забрана беше наложена и на жените в столицата да посещават обществени бани и фитнес зали, въпреки че гимнастическите салони в Афганистан привличат сравнително малко представителки на нежния пол.

nova.bg

 

Прочетете още: 

Израелският президент връчи мандат за съставяне на правителство на бившия премиер Бенямин Нетаняху