Борисов: От износители ще станем вносители на ток. „Промяната“ уби Мариците (ВИДЕО)

Бойко Борисов

Ние българите си получихме това, което си търсехме. С тези думи председателят на ПП ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира скандала с Кирил Петков в Народното събрание заради точката за намаляването на вредните емисии в енергетиката от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Над 2300 мегавата ще излязат от енергийната система и то само след 2 години. Това са 40 на сто, а зимно време – 60%. ПП не успяха да убедят комисията. А аз винаги съм бил за зелената сделка и това, че рано или късно въглищните централи ще излязат от употреба. През това време са се случили много неща“, заяви Борисов и добави „На Балканите липсва петрол, газ и ток и ние от идносител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес“.

Той изтъкна, че страната ни е заобиколена от страни, които не са членки на Европейския съюз и техните мощности няма да бъдат затворени. Това ще направи България от внос на енергия от тях.

„Мачът е свирен, това е приключено. Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата“, добави председателят на ГЕРБ.

„Така си дадохме мощностите, без да имаме заместващи такива. На нас ни трябва да намаляваме енергоемкостта на българските потребители. Санирането е най-добрата социална политика. В живота всичко се плаща. Да видим след 2025 година как ще издържат металургичните предприятия“, коментира лидерът на ГЕРБ, каза още експремиерът.

Той заяви, че зеленият преход трябва да бъде плавен и устойчив:

„Казахме на ЕК тогава, че сме водещи в енергетиката на Балканите. Сега, през 2025 г. ще внасяме ток и водещата ни роля приключва“.

ВН

Четете още: