„Промяната“ се загрижаха: Временна комисия да решава „системните проблеми с дървата за огрев“

Петков

Снимка: 168chasa

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) внесе в деловодството на парламента предложение за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да обсъди мерки и да представи решения на проблемите с цените и достъпа до дървата за огрев. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В съобщението се посочва, че всяка година немалка част от българските домакинства срещат сериозни затруднения да се снабдят с дърва за текущия отоплителен сезон и се изтъква, че в някои райони на страната има риск мнозина да останат без отопление. От ПП предлагат временната комисия в рамките на 10 дни да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва), се посочва в съобщението.

От ПП припомнят, че само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива. Предварителен анализ на ПГ на “Продължаваме промяната” показва, че основната причина за недостига и растящите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. Установено е презапасяване заради увеличение на международните цени на газа и тока; високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток; естествените лимити на допустимата сеч в горите и други, посочват от партийния пресцентър.

На локално ниво най-често сигналите са свързани с корупционни схеми при снабдяването на дърва за огрев от държавните и общински гори, в резултат на които едни домакинства са облагодетелствани за сметка на други. Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със спекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци, информират от ПП.

Днес от 11:00 часа и министърът на земеделието Явор Гечев ще даде брифинг, на който ще информира за проблемите, свързани с осигуряването на дърва за огрев. Преди седмица той информира, че търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти за година, но имало достатъчно.

От Dnesplus.bg

Четете още: