Рецепта на деня: Милинки без месене

Милинка

Източник: Recepti.gotvach.bg.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • брашно – 500 г
  • сол – 1 с.л.
  • суха мая – 7 г
  • сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
  • кисело мляко – 3 с.л.
  • олио – 3 с.л.
  • краве масло – 30 г
  • яйца – 1 бр.
  • сирене – 200 г
  • вода – 300 мл
  • сусам – за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Необходимо ви е брашно 500 г, добре е да се пресее, 1 с.л сол, 7 г суха мая, 1/2 ч.л сода бикарбонат, 3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. олио, 30 г масло, 1 яйце и 200 г сирене, сусам за поръсване. Вода към 300 мл.

В дълбока купа пресявам брашното и към него добавям солта, киселото мляко със содата в него, олиото, сухата мая разтварям в хладката вода и после веднага се слага в брашното.

Бъркаме с лъжица, получава се гъсто лепкаво тесто без месене. Покрива се с фолио и оставям да втаса до удвояване на обема си.

След като е готово тестото за милинките, с намазани с олио ръце късаме топчета и ги подреждаме в тава, намазана с масло и поръсена с брашно.

Топчетата с големината на яйце ги правя, след като са подредени, се слага натрошено сиренето. Втасва около 15/20 мин и отгоре слагаме разбито яйцето и парчета масло тук-там.

Поръсваме селските милинки със сусам и печем на 180 °C до готовност.

От Recepti.gotvach.bg

Четете още: