Земеделският министър с молба: Да няма презапасяване с дърва за огрев

Нацепени дърва

Снимка: Андрей Андреев, ВАРНА новини.

Тази година нуждите от дърва за огрев са изключително големи поради редица причини, първата от които е енергийната криза. Няма и традиционно внос на въглища от Донбас заради всички проблеми, свързани с войната в Украйна. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев на брифинг във връзка с осигуряването на дърва за огрев.

Заради войната редица от предприятията на практика не работят, затова дефицитът на дървесина в Европа скочи много. Дървата остават най-евтината суровина за огрев. Молбата е да няма презапасяване с дърва за огрев.

Министър Гечев отбеляза, че горските предприятия ще дадат отчет какво са направили и какво ще направят. Той посочи, че се наблюдава рекорден добив на дървесина в страната, като реализираните количества са скочили до 135% за разлика от миналата година. Гечев заяви, че е предприето всичко необходимо, за да бъдат хората спокойни.

По думите му официалните данни сочат, че доставките на дърва преди идването на служебния кабинет са били между 30 и 35%, а в момента отиваме към 90%, което означава, че за три месеца министерството е успяло да навакса дървесината за населението.

От Tribune.bg

Четете още: