Дали ще имаме първите български генералисимуси?

Колаж.

Колаж "ВАРНА новини"

Генералисимус (на латински: generalissimus – „най-главният“) е най-висшето военно звание, присвоявано на пълководец, командващ в хода на войната няколко, най-често съюзни армии. Или в някои случаи – на държавни дейци или лица от семейства на царстващи династии, като почетно.

За над 1300 г. българска история – къде славна, къде – не толкова, нямаме лидер с подобно звание. Въпреки гръмки победи на бойното поле, въпреки безспорните качества на немалко исторически личности.

А съседите не спят! Другарят Сталин си мина по реда и беше генералисимус във война, която (можеше да) пренареди световният ред. Не остана по-назад и друг отговорен другар – Йосип Броз Тито, югославски партизански военачалник (каквото и да значи това) и държавен глава. Както и Франко в Испания, Ким Ир Сен в Северна Корея, Чан Кайши в Китай.

Както вървят нещата – този пропуск ще бъде поправен. Пилот-генерал стана президент с доверието на наивния българския избирател, вдигна юмрук и свали законната власт в държавата. Сега под негово ръководство и след няколко служебни и едно редовно правителство Родината е на ръба на пропастта и предстои да направи нова крачка… напред!

Друг генерал пък беше харесан за 2 мандата начело на същите тези назначени кабинети, създаде си партийка и дори влезе в Народното събрание. Забележете – не е в конфронтация с никого и спокойно може и за трети път да застане начело на Министерския съвет.

И питам аз, не са ли това не просто двама генерали в оставка, а двама новоизлюпени генералисимуси? Начело на съюзнически армии (в дадения случай комунисти, променаджии, психодесни) и с неутолимо желание да вардят властта доколкото могат!

Появяването им не е случайно и донякъде логично. Те са продукт на завист и най-ново политическо строителство.

Всъщност, когато ги изкараха на политическата сцена, техните „наставници“ гонеха да копират образа на Бойко – действително харизматичен генерал и мъжкар.

Не им се получи и най-вече не постигнаха нито държавническо поведение, нито доброто.

Но така е, правилата на политическия инженеринг са сурови.

И сега предстоят особено тежки зимни дни.

През това време и другите ще се донаиграят.

И като нищо може да видим наш генералисимус в действие.

Логично, нали?

Иван Стоев

Б.а. Определението „генералисимус“ е от „Уикипедия“.


Прочетете още:

МВР-психолог със спешна диагноза за Киро, Асен и Лорер! Нещата не са на добре…